Skip to main content

Napačne predstave o talnem ogrevanju

Talno ogrevanje je trajnostni in varčen sistem ogrevanja, toda o tem, kako deluje, obstaja veliko napačnih predstav. Sklenili smo, da te mite razbijemo in vam pokažemo, zakaj je ta sistem odlična izbira za vas.

Tega, česar ljudje ne poznamo, pogosto ne razumemo. In tako obstaja veliko napačnih predstav o tem, kaj talno ogrevanje je in kako deluje. Čas je, da enkrat za vselej stvar razjasnimo. Pokazali vam bomo, kako ta trajnostni in stroškovno varčni sistem deluje in zakaj bi bil odlična izbira za vaš dom.

Vrste talnega ogrevanja

Preden se lotimo mitov, si najprej oglejmo različne vrste talnega ogrevanja.

Trenutno sta na voljo dve vrsti sistemov talnega ogrevanja: električni sistemi in hidravlični sistemi, ki za delovanje uporabljajo vročo vodo. Poznamo dve vrsti hidravličnega sistema, in sicer suhomontažni in vodni sistem, razlika med obema pa je v načinu, kako so nameščene cevi.

Pri vodnih sistemih so cevi v estrihu, pri suhih sistemih pa so v talnih ploščah, ki delujejo kot toplotni prevodniki. 'Mokro' hidravlično različico boste običajno našli pri novih gradbenih projektih, suhomontažna različica in električni sistemi pa se najbolje obnesejo pri renovacijah.

Zdaj ko ste nekoliko seznanjeni s tehnično platjo talnega ogrevanja, je čas, da se poglobimo v napačne predstave o njem.

talno ogrevanje ali radiatorji

Mit št. 1: talno ogrevanje je mnogo dražje od radiatorjev

Res je, da je cena namestitve talnega ogrevanja za 30 % višja od tradicionalnih radiatorjev. Toda talno ogrevanje je investicija, ki se izplača dolgoročno. Ker je sistem energijsko bolj varčen in zahteva manj vzdrževanja, bodo računi za energijo in splošni stroški za sistem mnogo nižji kot za tradicionalne radiatorje.

Mit št. 2: hiša s talnim ogrevanjem se nikoli ne segreje

Medtem ko talno ogrevanje v resnici ne proizvaja toliko toplote kot konvencionalni radiator, pa je proizvede dovolj, da zagotavlja udobno okolje. Sistem deluje tako, da enakomerno razporeja toploto po celotni površini tal, tako da temperatura v sobi lahko zraste do 25 °C. Lastniki domov lahko celo nastavijo termostat na nekaj stopinj nižje in so tako prepričani, da ne bo prihajalo do izgub toplote.

talno ogrevanje - ogrevanje hiše
talno ogrevanje - električno ogrevanje

Mit št. 3: talno ogrevanje je v tehničnem pogledu električno ogrevanje

Seveda, električno talno ogrevanje deluje na elektriko, hidravlični sistemi pa uporabljajo toplo vodo in centralno ogrevanje. Na voljo je tudi možnost priključitve sistema talnega ogrevanja na toplotno črpalko. Čeprav električna črpalka zahteva nekaj električne energije, deluje tudi na obnovljivo energijo. Ker talno ogrevanje deluje pri konstantni nizki temperaturi, je vključitev toplotne črpalke v vaš sistem odlična izbira.

Mit št. 4: pri talnem ogrevanju je potrebnega več časa, da se hiša ogreje, zato temperatura nikoli ne ostaja enakomerna

Medtem ko električno talno ogrevanje deluje skoraj tako hitro kot radiatorji, so hidravlični sistemi nekoliko počasnejši. Vendar to ne pomeni, da morate prenašati nizke temperature. Pomembno je, kako nastavite svoj sistem, da kar najbolje ustreza vašemu načinu življenja in ohranja udobno temperaturo v vašem domu. Na primer, če imate hidravlični sistem, lahko nastavitve spremenite in s tem zagotovite, da se sobna temperatura ponoči zniža samo za tri stopinje.

talno ogrevanje temperatura
ogrevanje stropa

Mit št. 5: talno ogrevanje je položeno samo v tla

To vas bo nekoliko presenetilo, vendar lahko talno ogrevanje dejansko namestite tudi drugam razen v tla. Za hitrejše ogrevanje prostorov ga lahko namestite tudi v stene ali v strop. Na splošno talno ogrevanje ne zavzema dodatnega prostora, zato ga lahko brez težav vključite v kateri koli sodoben interjer.

Mit št. 6: talno ogrevanje povzroča otekanje nog

V zgodnejši dobi razvoja talnega ogrevanja se je lahko sobna temperatura dvignila celo nad 35 °C in v tem primeru bi vam noge lahko zatekle. Toda pri današnjih sistemih se to ne dogaja več, še posebej, če je vaša hiša dobro izolirana. Pravzaprav kombinacija talnega ogrevanja in toplotne črpalke omogoča sistemu hlajenje, kar je dodatna prednost v vročih poletnih mesecih.

talno ogrevanje - otekanje nog
talno ogrevanje ni dobro za zdravje

Mit št. 7: talno ogrevanje ni zdravo

Talno ogrevanje preprečuje kroženje delcev prahu, ki lahko povzročajo alergije ali slabosti. Lastniki domov lahko izkoristijo tudi prednost boljšega vlaženja in bolj zdravega okolja brez pršic in plesni, kar je še posebej koristno za ljudi, ki trpijo za alergijami ali boleznimi dihal.

Mit št. 8: talnega ogrevanja ni mogoče kombinirati s parketom

Če upoštevate nekaj dejstev, lahko brez težav kombinirate talno ogrevanje in parket. Če je parket iz vrste lesa, ki je odporen na vlago, in je večplasten, kjer so deščice široke največ 15 cm, pri tem ne boste imeli težav!

talno ogrevanje in parket

Daikin Altherma nizko temperaturna toplotna črpalka zrak–voda

Vaša energetsko varčna rešitev za ogrevanje, hlajenje in toplo vodo.

Povezani članki

Poiščite več informacij

Oglejte si naš virtualni razstavni prostor

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Rabim pomoč?