Skip to main content

7 vprašanj, ki jih morate zastaviti monterju, preden investirate v toplotno črpalko

Naložba v toplotno črpalko je pomembna odločitev, ki vam nedvomno lahko prinese številne koristi, vendar je pred naložbo pomembno, da se z monterjem pogovorite o nekaterih najpomembnejših vidikih. Pripravili smo seznam najpomembnejših vprašanj in odgovorov, ki jih morate poznati, preden investirate v toplotno črpalko. 

Toplotna črpalka ni izdelek, ki ga lahko preprosto kupite s police ali dodate v spletno nakupovalno košarico. Čeprav ste morda vložili veliko časa v raziskovanje vseh informacij, ki ste jih želeli poznati, je za pravilno izbiro toplotne črpalke potreben izkušen in certificiran monter toplotnih črpalk s kakovostno programsko opremo za konstrukcijske izračune (design calculation software), njegovo poglobljeno znanje pa vam bo pomagalo pridobiti celovit pogled na vašo naložbo v toplotno črpalko in razumevanje, kaj lahko od nje pričakujete.

Nekvalitetna namestitev toplotne črpalke ni le nevarna, ampak tudi draga. Če toplotna črpalka ni strokovno nameščena in optimizirana za učinkovitost pri dolgoročni uporabi, bodo stroški sčasoma skokovito narasli zaradi neučinkovitosti in težav z vzdrževanjem. Zato smo pred odločitvijo za naložbo v toplotno črpalko pripravili seznam vprašanj, ki jih je treba zastaviti monterju, preden sprejmete končno odločitev.

Ta vprašanja vam bodo pomagala razširiti vaše razumevanje toplotnih črpalk, certificirani monterji pa morajo biti sposobni pokazati svoje strokovno znanje o izdelku, upoštevati vaše posebne okoliščine in jasno odgovoriti na vprašanja z utemeljitvijo, ki temelji na dejstvih, kar zagotavlja, da je na koncu rešitev prilagojena vašim potrebam.

 

 

1 Ali je toplotna črpalka prava rešitev zame?

Naložba v toplotno črpalko ima številne prednosti, vendar pa to ni univerzalna rešitev. Zaradi številnih različnih spremenljivk, ki jih je treba upoštevati, tako z vidika vašega življenjskega sloga kot tudi razporeditve vašega doma, vedno obstaja možnost, da toplotna črpalka ni najboljša rešitev za vaše potrebe in bi morali poiskati druge možnosti.

Monterju transparentno predstavite svojo situacijo

 Pri posvetovanju z monterjem je pomembno, da transparentno predstavite vse vidike svoje situacije: potrebe, obstoječo razporeditev vašega doma (če jo že imate), finance, pričakovanja, z namenom, da bi dobili najboljše nasvete, in če toplotna črpalka ni prava rešitev, katera potem je.

 

2 Katera vrsta toplotne črpalke je najprimernejša za moj dom in zakaj?

Če ste že začeli z raziskovanjem toplotnih črpalk, ste morda opazili, da so toplotne črpalke različnih proizvajalcev videti enako in zmorejo enake stvari, razen občasne spremembe tipa ali imena modela. Ta sprememba tipa in imena je pravzaprav ključna, saj je enota videti enako, vendar se njene zmogljivosti lahko močno razlikujejo.

Želeli boste vedeti, katera vrsta toplotne črpalke je najprimernejša za vaše potrebe, tj. nizkotemperaturna toplotna črpalka zrak-voda ali toplotna črpalka zemlja, saj lahko glede na vrsto toplotne črpalke pričakujete različne stroške in tudi različne postopke vgradnje. Nato boste morda želeli tudi nasvet o tem, ali izbrati toplotno črpalko z vgrajenim rezervoarjem za vodo ali je bolje imeti ločeno enoto za sanitarno toplo vodo.

 

3 Ali je moj sistem visokotemperaturni ali nizkotemperaturni?

Če veste, ali je vaš sedanji sistem (če ga že načrtujete ali je že vgrajen v vašem domu) visokotemperaturni ali nizkotemperaturni, to ne vpliva le na vrsto toplotne črpalke, ki je primerna za vaš dom, temveč tudi na splošno učinkovitost in delovanje vašega ogrevanja in tople vode.

Nizka ali visoka temperatura je odvisna od vrste oddajnikov (radiatorji, talno ogrevanje itd.) v stanovanju. Klasični radiatorji običajno kažejo, da so potrebne višje temperature, talno ogrevanje pa spada v kategorijo nizkotemperaturnih sistemov. Konvektorji toplotnih črpalk, znani tudi kot ventilatorski konvektorji, so nekakšna vmesna opcija med visokotemperaturnimi in nizkotemperaturnimi toplotnimi črpalkami.

Povedano enostavneje: če je v vaši hiši nameščena visokotemperaturna toplotna črpalka, vaša hiša pa uporablja nizkotemperaturni sistem, bi to povzročilo visoko neučinkovitost in nepotrebne stroške, saj bi toplotna črpalka porabila več energije, kot je potrebno za vaše oddajnike. Če pa je nameščen nizkotemperaturni sistem in v hiši deluje visokotemperaturni sistem, se nikoli ne bo preneslo dovolj toplote za učinkovito ogrevanje vašega doma, kar bo povzročilo zelo hladne večere, ne glede na to kako visoko boste poskušali dvigniti temperaturo.

 

4 Zakaj in kako se razlikujejo stroški vgradnje?

Če raziščete in spoznate, kaj lahko povzroči tako velike razlike v stroških vgradnje, boste lažje razumeli, kako lahko nihajo vaši lastni stroški vgradnje. Vgradnje se lahko zelo razlikujejo, odvisno od velikosti, površine, potrebne za toplotno črpalko, kakovosti uporabljenih materialov, morebitnih obnovitvenih del, ki bodo potrebna pred vgradnjo, in morebitnih drugih nadgradenj sistema (nov bojler ali oddajniki), ki jih je treba izvesti pred namestitvijo opreme.

Pred vgradnjo toplotne črpalke pridobite čimveč informacij

 Odvisno od tega koga izberete, se lahko razlikujejo tudi stroški monterja. Nekateri monterji so dražji od drugih, včasih zaradi izkušenj ali strokovnega znanja. V drugih primerih lahko stroške vgradnje spremenijo splošni stroški ali celo geografska lokacija. Dobra praksa je pridobiti več ponudb, ne le zato, da si ustvarite dobro predstavo o povprečnih stroških, temveč tudi zato, da pridobite čim več informacij in nasvetov. Ker boste z izbranim podjetjem za montažo zaradi vzdrževanja ostali v stiku več let, je smiselno izbrati zaupanja vrednega partnerja.

 

5 Ali za učinkovito delovanje toplotne črpalke potrebujem kakšna dodatna gradbena dela?

Vedno se je dobro pozanimati, katera gradbena dela boste potrebovali za čim večjo učinkovitost. Čeprav je mogoče grobo oceno podati na daljavo, bo dober monter pred priporočilom posameznega sistema toplotne črpalke vedno opravil obisk na domu. Med obiskom bodo pregledali vašo opremo, prostor, ki ga imate na voljo, pri starejših domovih pa bodo skoraj zagotovo zahtevali pregled energetske učinkovitosti.

Preverite energetsko učinkovitost vašega objekta

 Z zamenjavo starih oken z okni z dvojno ali trojno zasteklitvijo lahko znatno izboljšate energetsko učinkovitost, vendar je pri zagotavljanju največje učinkovitosti vedno najpomembnejša izolacija. Novi domovi imajo običajno več izolacije, saj se pri njihovi gradnji upoštevajo visoki zakonodajni standardi. Pri starejših domovih je veliko bolj verjetno, da bodo pred vgradnjo toplotne črpalke imeli veliko koristi od izolacijskih del na podstrešju in izolaciji sten.

 

6 Ali lahko hišo hladim s toplotno črpalko?

Preprosto povedano, da, vendar to ni tako enostavno. Najprej se prepričajte, da monter ne bo začel govoriti o klimatskih napravah (ki se tehnično štejejo za toplotne črpalke zrak-zrak), ko mu zastavite to vprašanje. Pri toplotnih črpalkah kategorije Home Comfort System je to lahko del zmogljivosti enote, vendar je odvisno od vrste toplotne črpalke in lahko zahteva dodatne oddajnike.

Konvektorji toplotne črpalke se lahko uporabljajo za ogrevanje kot tudi hlajenje

Hladen zrak se lahko oddaja z uporabo konvektorjev toplotne črpalke (znanih tudi kot ventilatorski konvektorji). Ventilatorski konvektor ali konvektor toplotne črpalke je lahko stenski ali skrit in deluje na enak način kot klimatska naprava, le da je namesto na posebno zunanjo enoto priključen na isti sistem kot talno ogrevanje. Konvektorji toplotne črpalke se lahko uporabljajo tako za ogrevanje kot tudi za hlajenje, zato jih je treba namestiti dodatno poleg vseh drugih oddajnikov, ki jih načrtujete ali imate nameščene v svojem domu.

 

7 Kakšno zmogljivost potrebujem in kakšen vpliv ima?

Večje ni vedno boljše, kar še posebno velja za toplotno črpalko. Če veste, kakšna zmogljivost toplotne črpalke bi bila najboljša, lahko to pomeni razliko med toplotno črpalko, ki zagotavlja natančno to, kar potrebujete, in toplotno črpalko, ki je prevelika, deluje z veliko manjšo učinkovitostjo in izkorišča le delček svojega potenciala.

Kaj vpliva na zmogljivost toplotne črpalke?

Na splošno ima največji vpliv na potrebno zmogljivost toplotne črpalke kvadratura, vendar lahko nanjo vplivajo variacije, kot so zunanja temperatura, notranja temperatura, toplotna izguba, starost nepremičnine, vrsta prostora in velikost oddajnika/radiatorja. Po določitvi vseh teh dejavnikov se toplotna črpalka dimenzionira tako, da bo lahko zagotovila potrebe po toploti ne glede na vreme in letni čas.

Iskanje najučinkovitejše rešitve za ogrevanje za vaš dom

 Zdaj, ko poznate najpomembnejša vprašanja, ki jih morate postaviti monterju pred naložbo v toplotno črpalko, ste pripravljeni na naslednji korak pri iskanju najučinkovitejše rešitve za ogrevanje in pripravo sanitarne tople vode za vaš dom. Za lažjo pripravo na naslednji pogovor z monterjem si lahko prenesete tudi naš priročni kontrolni seznam vprašanj, da boste imeli pregled nad informacijami in nasveti, ki jih potrebujete.

 

Niste prepričani, kje začeti? 

Naj vam pomagamo

Izpolnite obrazec še danes in eden od naših strokovnjakov vas bo kontaktiral, da se dogovorite za individualno svetovanje ter pogovor o tem, kateri sistem ogrevanja, hlajenja ali priprave sanitarne tople vode je najboljši za vaš dom in vaše potrebe.

Lahko pa si ogledate naše rešitve za različne klimatske zahteve, da izveste vse, kar morate vedeti o ogrevanju, klimatiziranju in toplotnih črpalkah.

Poiščite več informacij

Oglejte si naš virtualni razstavni prostor

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Rabim pomoč?