Skip to main content

Ali naj zamenjam radiatorje s klimatskimi napravami?

Podnebne spremembe in trajnostni vidiki so trenutno pomembne teme, zato vsi iščemo načine, s katerimi bi lahko prispevali svoj delež. Ker si države tako v Evropi kot po svetu prizadevajo za zmanjšanje emisij ogljika, svoje državljane vse bolj spodbujajo k iskanju alternativnih načinov za stvari, ki smo jih do nedavnega imeli za samoumevne.

V evropskih gospodinjstvih se namreč največ energije porabi za ogrevanje domov, in sicer več kot 62 %, nadaljnjih 15 % pa se uporablja za ogrevanje vode. Jasno je torej, da je ogrevanje domov ključno področje, na katerem lahko alternativni načini varčevanja z energijo izdatno vplivajo na našo porabo energije in stroške. Če so bili nekoč priljubljeni kotli na fosilna goriva in radiatorji, se danes ljudje za ogrevanje doma odločajo za sodobnejšo tehnologijo, kot so toplotne črpalke ter klimatske naprave.

Zato se poraja vprašanje, ali bi morali vsi pohiteti z zamenjavo obstoječih ogrevalnih sistemov ali obstaja alternativni način za izboljšanje trajnosti brez velikih stroškov in motenj pri namestitvi popolnoma novega ogrevalnega sistema?

 

Vpliv radiatorjev na ogrevanje doma

Osnovo današnjega sistema toplovodnih radiatorjev je sredi petdesetih let 19. stoletja izumil Rus poljskega rodu Franz San Galli. Vendar so se radiatorji začeli pojavljati v premožnejših domovih po vsej Evropi šele konec 19. stoletja. Elegantni radiatorji iz litega železa iz tega obdobja niso bili vgrajeni le zaradi praktičnega namena, temveč so bili tudi del dekorja.

Sodobni sistem centralnega ogrevanja, ki smo ga danes mnogi vajeni, je v Evropi postal običajen šele v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Zamisel, da bi lahko pozimi na prijetno temperaturo ogrevali ne le eno sobo, temveč celotno hišo, je bila nova in vznemirljiva možnost, ki je spremenila koncept ogrevanja doma.

 

Ali je potrebno zamenjati radiatorje?

V skladu s poročilom o trgu ogrevanja za leto 2021, ki ga je pripravila evropska ogrevalna industrija, so hidronični (vodni) toplotni prenosniki v skoraj 130 milijonih stavb v EU, kar pomeni, da je večina ogrevalnih sistemov, ki se trenutno uporabljajo, odvisna od vode za distribucijo toplote do vgrajenih oddajnikov. Čeprav je med njimi tudi talno in konvektorsko ogrevanje, je večina vodnih sistemov centralnega ogrevanja sestavljena iz vroče vode iz kotla, ki se običajno ogreva z zemeljskim plinom in se s pomočjo električne črpalke razteka po radiatorjih.

Povprečna življenjska doba kotla in radiatorjev je od 10 do 15 let. Če se vaš sistem stara, je morda čas, da razmislite o zamenjavi celotnega sistema, če pa vaš trenutni sistem ni tako star, je dobro vzdrževan in ni težav z njegovim delovanjem, pa se zamenjava kotla ter radiatorjev s popolnoma novo tehnologijo ogrevanja morda zdi nepotrebna.

 

Prednosti zamenjave radiatorjev s klimatskimi napravami

Z vstopom v 21. stoletje se je v svetu zgodil premik ogrevanja domov. Čeprav so kotli na fosilna goriva in radiatorji še vedno glavni način ogrevanja v osrednji Evropi, tehnologija centralnega ogrevanja ne izpolnjuje več zahtev po dolgoročni trajnosti. Skupaj z naraščajočimi stroški goriva je to eden glavnih razlogov, zakaj ljudje v hladnejših mesecih iščejo alternativne načine ogrevanja svojih domov.

Čeprav se klimatske naprave običajno obravnavajo kot sredstvo za hlajenje poleti, so v resnici odlična rešitev za ogrevanje doma. Klimatske naprave so izjemno učinkovite, saj na vsak kW porabljene električne energije proizvedejo približno 5 kW toplote, medtem ko kotel na kW energije proizvede manj kot 1 kW toplote. Tako je to dober znak, da je klimatska naprava pri dolgoročni uporabi stroškovno učinkovitejša. Pomembno je opozoriti, da se učinkovitost klimatskih naprav spreminja glede na spreminjajoče se temperature okolice, zato se za upoštevanje sezonskih razlik uporabljata oceni SCOP in SEER.

Zmanjševanje emisij ogljika je glavni cilj vlad, ki se zavzemajo za opuščanje ogrevalnih sistemov na fosilna goriva, pri čemer bo prehod na klimatske naprave zagotovo pripomogel k doseganju tega cilja. Sodobne klimatske naprave, znane tudi kot toplotne črpalke zrak-zrak, jemljejo toplotno energijo iz zunanjega zraka in jo dovajajo v vaš dom, da ogrejejo zrak v njem. Toplota se črpa iz okoliškega zraka in se ne proizvaja s kurjenjem goriva, zaradi uporabe obnovljive energije pa se zmanjšajo stroški delovanja. Zaradi tega so klimatske naprave veliko boljša izbira za prihodnost našega planeta.

Čeprav obstajajo tudi druge trajnostne rešitve za zamenjavo ogrevalnega sistema, je učinkovita toplotna črpalka verjetno najboljša izbira, kadar načrtujete obsežno prenovo, pri novogradnjah pa te že nekaj čas veljajo za najprimernejšo izbiro. Vendar pa se zaradi stroškov in v nekaterih primerih tudi obsežnih del, ki so potrebna za namestitev toplotne črpalke v okviru prenove, ta rešitev na prvi pogled morda zdi manj privlačna ali cenovno nedostopna.

 

Uporaba klimatskih naprav in radiatorjev

 

Namestitev vsakega novega ogrevalnega sistema bo povzročilo nekaj motenj, prav tako pa bo potrebna začetna naložba za nakup in namestitev novih naprav. Če so vaš kotel in radiatorji stari, je morda čas za zamenjavo celotnega sistema. V kolikor iščete možnosti za zmanjšanje stroškov obratovanja in bolj trajnostno rabo energije, lahko namesto zamenjave radiatorjev razmislite o klimatskih napravah, ki bi delovale skupaj z njimi.

Zamenjava radiatorjev s klimatskimi napravami po celotnem domu ni vedno najbolj praktična izbira, zato lahko z dodajanjem ene ali dveh naprav v prostore,  kjer preživite največ časa, znatno zmanjša stroške. Tako lahko sistem centralnega ogrevanja še naprej uporabljate za toplo vodo, radiatorji pa se uporabljajo le v prostorih, kjer ni klimatskih naprav. Po potrebi lahko radiator še vedno uporabljate kot hitro rezervo. Na ta način lahko izkoristite prednosti klimatske naprave za ogrevanje, ki ga potrebujete v glavnih bivalnih prostorih.

 

Uporaba klimatskih naprav namesto radiatorjev v nekaterih prostorih ima lahko naslednje prednosti:

  • Veliko ceneje kot zamenjava celotnega ogrevalnega sistema - v primerjavi z zamenjavo celotnega sistema je potrebnih manj montažnih del za namestitev enojnega sistema za eno sobo ali večdelnega sistema Multi-split  za več sob.
  • Izboljšanje učinkovitosti - uporaba klimatske naprave za ogrevanje glavnega bivalnega prostora vašega doma bo stala manj kot uporaba kotla za enako količino toplote. Centralno ogrevanje je drago, zlasti zaradi naraščajočih cen goriv, zato bo uporaba klimatske naprave poleg radiatorjev v vašem domu pomagala uravnotežiti stroške.
  • Vsestranskost - lahko se odločite za namestitev ene klimatske naprave v enem prostoru. Če razmišljate o prihodnosti in obstaja verjetnost, da boste enkrat v celoti prešli na klimatizacijo kot rešitev za domače udobje, potem boste morda želeli razmisliti o Multi-split sistemu. Za namestitev je potrebnega več dela, vendar je zaradi možnosti priključitve do petih notranjih enot idealna rešitev, če želite v celotnem domu preklopiti z radiatorjev na klimatsko napravo.
  • Celoletni nadzor temperature - z zamenjavo radiatorjev s klimatskimi napravami ne boste imeli le učinkovitega in varčnega ogrevalnega sistema za zimo, temveč tudi možnost uporabe klimatske naprave za hlajenje v vročih poletnih dneh.

Če se vam zdi dodajanje klimatskih naprav k rešitvi za ogrevanje vašega doma dobra izbira, preberite več o tehnologiji toplotnih črpalk zrak-zrak in o tem, kako bi lahko koristila vam in vašemu domu.

Poiščite več informacij

Oglejte si naš virtualni razstavni prostor

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Rabim pomoč?