Skip to main content

Večdelni sistemi: Cenovno ugodna rešitev za celoletno ogrevanje, hlajenje in sanitarno toplo vodo

Iskanje idealne rešitve za ogrevanje in hlajenje vašega doma ni nujno zapleteno za namestitev oziroma ne zavzame veliko prostora. S svojo prilagodljivostjo v funkcijah in možnostjo vključitve vroče vode je lahko večdelni sistem točno to, kar v svojem domu iščete za popolno celoletno udobje.

Zakaj namestiti alternativni sistem ogrevanja in hlajenja?

Ker naraščajoče cene energije povečujejo življenjske stroške po vsej Evropi, prav tako pa se pričakuje, da bodo te visoke še nekaj časa, ljudje iščejo cenovno ugodnejše načine za uravnavanje temperature v svojih domovih. Medtem ko so obratovalni stroški gonilna sila za odločitev o iskanju drugih možnosti, pa okoljske prednosti sodobne toplotne črpalke ali večdelnega sistema prav tako prispevajo k privlačnosti in dolgoročni trajnosti prehoda.

Toplotne črpalke za ogrevanje, hlajenje in sanitarno toplo vodo

Toplotne črpalke delujejo tako, da pridobivajo toplotno energijo od zunaj in jo prenašajo v vaš dom, kjer deluje s sevalniki, ki zagotavljajo ogrevanje, hlajenje in sanitarno toplo vodo. Dolgoročno so toplotne črpalke ekonomična alternativa uporabi fosilnih goriv, saj večina toplote prihaja iz obnovljivega vira. Pri toplotni črpalki zrak-voda toplota prihaja iz zraka, pri toplotni črpalki na zemeljski vir pa iz tal.

Večdelni sistem za ogrevanje, hlajenje in pripravo sanitarne tople vode v vašem domu

Toplotne črpalke zrak-voda ali zemlja-voda so odlična dolgoročna rešitev za ogrevanje doma in sanitarno toplo vodo, vendar imajo svojo ceno, saj zahtevajo precejšnjo začetno naložbo in pogosto obsežno delo pri namestitvi. Kakšna pa je torej druga možnost? To je večdelni sistem.

Večdelni sistem je niz notranjih klimatskih naprav, povezanih z eno zunanjo enoto. Čeprav večina ljudi misli, da so klimatske naprave namenjene le hlajenju, so dejansko enako učinkovita rešitev za ogrevanje, poleg tega pa lahko ponujajo tudi možnost priprave tople sanitarne vode. Prav zaradi tega je večdelni sistem idealna alternativa kot energetsko učinkovito in trajnostno sredstvo za hlajenje, ogrevanje in celo pripravo sanitarne tople vode v vašem domu.

Kakšne so prednosti večdelnega sistema?

Obstajata dve vrsti večdelnih sistemov. Prvi, multi-split, lahko poveže do pet notranjih klimatskih enot z eno zunanjo enoto, kar vam omogoča, da lahko ogrevate in hladite več prostorov, pri čemer lahko temperaturo vsakega od njih nastavite posebej, če so v istem ogrevalnem ali hladilnem ciklu. Drugi Daikinov sistem, multi+, pa omogoča priključitev do treh notranjih klimatskih enot in rezervoarja za toplo vodo, zaradi česar je vsestranska rešitev za ogrevanje, hlajenje in sanitarno toplo vodo. Glede na vaše potrebe sta obe možnosti cenovno ugodnejši v primerjavi z drugimi vrstami toplotnih črpalk (kot so toplotne črpalke zrak-voda ali zemeljski vir) in učinkovitejši ter okolju prijaznejši od tradicionalnih sistemov za ogrevanje in pripravo sanitarne tople vode.

Večdelni sistemi so učinkoviti

Klimatske naprave ali toplotne črpalke zrak-zrak uporabljajo toplotno energijo zraka za ogrevanje ali hlajenje prostora in zagotavljanje toplote rezervoarju za toplo vodo. Čeprav je za delovanje klimatske naprave potrebna električna energija, je velik del uporabljene energije iz obnovljivih virov, zato so večdelni sistemi veliko učinkovitejša alternativa tradicionalnemu ogrevanju na plin ali elektriko. Dodatne funkcije, kot sta inverterska tehnologija in uporaba hladilnih sredstev z majhnim vplivom na okolje, lahko dodatno zmanjšajo porabo energije klimatskih naprav s sistemom multi split ali multi+. Pri izbiri novega klimatskega sistema za dom bi morala učinkovitost in dolgoročni stroški igrati pomembno vlogo pri vaši odločitvi, zato razmislite o enotah, ki imajo oceno učinkovitosti vsaj A++.

Večdelni sistemi so prilagodljivi

Multi sistem lahko zadovolji potrebe vašega doma po ogrevanju, hlajenju in sanitarni topli vodi, kar vam zagotavlja celoletno udobje ter “vse v enem”. Poleg tega vam možnost priključitve več klimatskih naprav omogoča dobro stopnjo prilagodljivosti, saj lahko enote namestite, kamor koli želite in po želji za vsak prostor izberete drugačen model ali stil. Če so vse v načinu ogrevanja ali hlajenja, je možno temperaturo vsake enote nadzorovati neodvisno, tako da jo lahko za vsako lokacijo nastavite drugače.

Večdelni sistemi so enostavni za namestitev in vzdrževanje

V primerjavi z vgradnjo nizkotemperaturne toplotne črpalke zrak-voda z različnimi sevalniki je večdelni sistem razmeroma enostavno in hitro vgraditi v vaš dom. Namestiti je treba le eno zunanjo enoto, ki je nato z električnimi kabli in bakrenimi cevmi povezana z vsako notranjo enoto.

Tudi čiščenje klimatske naprave je preprost in enostaven postopek, ki ga zlahka opravite sami. Priporočljivo je, da filtre čistite vsaj štirikrat na leto, da bo vaš sistem zdrav in bo lahko deloval z optimalno učinkovitostjo, prav tako pa je priporočljivo tudi redno strokovno servisiranje, da bo vaš sistem v odličnem stanju.

Večdelni sistemi so varčni s prostorom in tihi

Večdelni sistem je odlična možnost, če želite investirati v več klimatskih naprav in je vaš zunanji prostor omejen ali pa bi ga raje ohranili čim manj natrpanega. Ker potrebujete prostor le za eno zunanjo enoto, jo zlahka namestite na balkon, teraso, streho ali manjši vrt, s čimer vam ne odvzame bivalnega prostora. Z eno zunanjo enoto namesto z več zunanjimi enotami je omejen tudi hrup, kar zmanjšuje motnje za vaše udobje ali za vaše sosede.

Če iščete cenovno ugodno možnost za zamenjavo ali dopolnitev obstoječega ogrevalnega sistema, je večdelni sistem odlična, varčna in učinkovita možnost. Številne praktične lastnosti in funkcije pokrivajo vse vaše potrebe po ogrevanju, hlajenju in sanitarni topli vodi.

Če želite izvedeti, kako vam lahko Daikin pomaga pri rešitvah za ogrevanje in hlajenje doma, obiščite  https://www.daikin.si/sl_sl/resitve.html.

Niste prepričani, kje začeti? 

Naj vam pomagamo

Izpolnite obrazec še danes in eden od naših strokovnjakov vas bo kontaktiral, da se dogovorite za individualno svetovanje ter pogovor o tem, kateri sistem ogrevanja, hlajenja ali priprave sanitarne tople vode je najboljši za vaš dom in vaše potrebe.

Lahko pa si ogledate naše rešitve za različne klimatske zahteve, da izveste vse, kar morate vedeti o ogrevanju, klimatiziranju in toplotnih črpalkah.

Poiščite več informacij

Oglejte si naš virtualni razstavni prostor

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Rabim pomoč?