Skip to main content

Kako vam lahko čiščenje in servisiranje klimatske naprave pomaga zniževati račune za energijo

Dejstvo je, da povprečne letne temperature po vsej Evropi naraščajo, zato vedno več ljudi uporablja klimatske naprave v boju proti vročini tudi doma. Ker se bliža poletje, je zelo koristno že zdaj opraviti nujno čiščenje in servisiranje klimatske naprave, saj vam bo to koristilo v boju proti vedno večji vročini in proti vedno višjim računom za energijo.

Boj proti naraščajočim stroškom energije

Na skokovito naraščanje cen energije po vsej Evropi sicer ne morete vplivati, lahko pa vplivate na to, koliko energije porabi vaša klimatska naprava.

To ne pomeni, da morate napravo vklapljati redkeje, temveč da se morate naučiti, kako zagotoviti, da bo delovala učinkovito. Ključ je redno vzdrževanje. Sodobne klimatske naprave optimalno izkoriščajo energijo, obenem pa imajo nizke izpuste CO2, vendar je treba za njihovo učinkovito delovanje vzpostaviti program rednega čiščenja in servisiranja, tako da bodo ves čas delovale optimalno in z nizkimi stroški za energijo.

Kako vam lahko čiščenje in servisiranje klimatske naprave pomaga zniževati račune za energijo in zmanjševati pogostost izpadov?

Za trenutek si predstavljajte, da imate metlo. To metlo pogosto uporabljate, zato je polna prahu in umazanije. Opazili ste, da je pometanje vedno težje in da morate vlagati vedno več energije, da sploh dosežete kak učinek. Morda opazite tudi, da se je nekaj ščetin zaradi dodatne sile že ukrivilo, in če boste nadaljevali v tej smeri, boste zaradi vedno močnejšega pritiskanja celo zlomili ročaj, torej bo metla sploh neuporabna.

Seveda zamenjava ročaja ali cele metle ni posebej visok strošek. Predstavljajte pa si, da namesto o metli govorimo o klimatski napravi. V tem primeru je dodatni vloženi napor za delovanje dodatna energija, ki jo porablja vaša klimatska naprava, to pa pomeni višji račun za električno energijo. Če bo nadaljevala delovanje s to povečano močjo, bo ob morebitni okvari potrebnega kar nekaj denarja in časa za odpravo.

Preventivno vzdrževanje je najboljši način za zagotavljanje nizkih obratovalnih stroškov, zaščito pred dragimi popravili in zagotavljanje trajne zanesljivosti naprave. Na dolgi rok so redni pregledi stroškovno veliko učinkovitejši kot priložnostni servisi.

Zakaj je čiščenje klimatske naprave tako pomembno?

Čisti zračni filtri klimatske naprave so bistvenega pomena za neoviran pretok zraka. Če so se v filtrih vaše naprave nabrali prah in delci umazanije, mora za poganjanje toka toplega zraka in hlajenje vašega doma delati naporneje. To pomeni, da porablja več energije, to pa seveda, da bo račun za električno energijo višji. Čist filter zagotavlja učinkovitejše hlajenje prostorov, tišje delovanje in boljšo kakovost zraka. Če klimatske naprave ne čistite redno, bo oprema za enak učinek morala delovati naporneje.

Vzdrževanje klimatske naprave, ki ga lahko opravite sami

Kot ena od najenostavnejših, obenem pa najpomembnejših oblik preventivnega vzdrževanja je čiščenje lahko vaš prispevek k ohranjanju klimatske naprave v dobrem stanju.

Kako pogosto je treba čistiti filtre?

Na to ni univerzalno veljavnega odgovora, ta je odvisen od različnih dejavnikov, kot so lokacija vašega doma, število ljudi, ki prebiva v njem, in to, ali imate hišne ljubljenčke. Daikin priporoča čiščenje filtrov štirikrat na leto, pri filtrih z dodajanjem dezodorantov pa na začetku zimske in poletne sezone. Ko boste uvedli redno čiščenje, boste lahko tudi sami opazili, koliko prahu se nabira v filtrih, sčasoma pa temu ustrezno prilagodili tudi program rednega čiščenja klimatske naprave.

Kako čistite filtre klimatske naprave?

Čiščenje filtrov klimatske naprave je sorazmerno lahko opravilo in bogato nagradi potrebne skromne vložke časa in napora.

Večina klimatskih naprav ima lahko dostopne in odstranljive zračne filtre in filtre z dodajanjem dezodoranta. Postopek obsega naslednjih šest korakov:

1.      Izklopite klimatsko napravo.

2.      Dvignite zunanji okrov klimatske naprave nad filtri.

3.      Pazljivo sprostite sponke in odstranite zračne filtre.

4.      Sprostite ali izvlecite plošče filtrov z dodajanjem dezodorantov.

5.      Zračne filtre lahko očistite na dva načina. Lahko jih nežno oščetkate z ustreznim nastavkom na sesalniku ali pa jih operete z mlačno raztopino blagega detergenta.

6.      Ko se popolnoma posušijo v senci, ne pod neposredno sončno svetlobo, jih namestite nazaj v napravo.

7.      Nazadnje obrišite zunanjost spet zaprte klimatske naprave s čisto mehko krpo.

Oglejte si video Kako očistiti filtre klimatske naprave Daikin Perfera v 6 preprostih korakih?, ki prikazuje izvajanje tega postopka.

Kako še lahko povečate učinkovitost delovanja svoje klimatske naprave?

Pravilno vzdrževana klimatska naprava bo bolje vzdrževala želeno temperaturo zraka v vašem domu in zrak razdeljevala enakomerneje. Tu imate še nekaj enostavnih nasvetov za vzdrževanje visoke učinkovitosti klimatske naprave:

·        Skrbite za ustrezen pretok zraka, v klimatski napravi in okoli nje. Preverjajte, da pretoka zraka nič ne ovira.

·        Skrbite, da sta količina in smer zraka pravilno nastavljeni.

·        Skrbite, da so okna in vrata zaprta.

·        Nastavite klimatsko napravo na primerno temperaturo.

·        Redno preverjajte morebitna puščanja in spremembe pretoka zraka.

Strokovno servisiranje klimatske naprave

Kot pri vsaki zapleteni napravi je treba nekatere stvari zaupati v izvedbo strokovnjakom.

Daikin ponuja tri ravni paketov servisiranja. Osnovna možnost, Care (nega), obsega temeljite preglede vašega sistema in zagotavlja, da sistem ves čas izpolnjuje zahteve vseh veljavnih predpisov. Možnosti Preventive Care (preventivna nega) in Exclusive Care (ekskluzivna nega) vključujeta še mnoge druge posege preventivnega vzdrževanja in strokovno čiščenje filtrov. Redno servisiranje klimatske naprave naj postane del vašega rednega vzdrževanja, ki bo zagotovilo, da bo naprava ves čas delovala optimalno.

Stand By ME

Daikinova platforma Stand By Me je izvirna platforma za poprodajno skrb za napravo, ki olajšuje načrtovanje servisov klimatske naprave ter vas z zanesljivo in strokovno podporo reši skrbi. Sistem Stand By Me lahko vam in vašemu serviserju samodejno pošilja opomine, kdaj je treba načrtovati servisni obisk, ter je zbirna točka podatkov o zgodovini vzdrževanja in tehničnih podatkov vaših klimatskih naprav.

Več o prednostih, ki vam jih prinaša registracija v sistem Stand By Me, lahko preberete tukaj.

Proaktivni pristop k vzdrževanju, vključno z rednim čiščenjem in servisiranjem klimatske naprave, je dolgoročno gospodarna odločitev, saj bo naprava leta in leta delovala odlično.

V sistem Stand By Me se lahko registrirajo vsi kupci Daikinovih naprav; če torej še niste prejeli e-poštnega sporočila o registraciji in dostopali do platforme Stand By Me, se za pomoč obrnite na svojega partnerja Daikin Home Comfort Expert.

Poiščite več informacij

Oglejte si naš virtualni razstavni prostor

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Rabim pomoč?