Skip to main content

Iskanje idealne temperature za vaš dom

V zimskem času je lahko ustvarjanje udobja brez neprestanega prilagajanja sobne temperature zelo težka naloga, še posebej v starejših in vlažnih hišah. Če imate v hiši nameščeno sodobno klimatsko napravo ali reverzibilna klimatsko napravo, je ta težava premostljiva brez prekoračenja proračuna.

Ali obstaja idealna sobna temperatura?

Predlagana idealna in najbolj zdrava temperatura v prostoru 21-22 ° C skozi vse leto. Vendar se to med posamezniki razlikuje - toplejše okolje je primerno za dojenčke, starejše in bolne. Drugim, se zdijo "običajne" temperature previsoke.

Ko se torej odločate o “idealni” temperaturi za udobje v vašem domu, se morate najprej vprašati, kako topel naj bo vaš dom za vse ljudi, ki živijo pod isto streho, in poskusite najti srednjo pot, ki bo primerna za vse.

 

Kaj če je prevroče?

Okolje, v katerem živimo, neposredno vpliva na naše dobro počutje – in če je prevroče, je naše spanje pogosto oteženo. Otroci so še posebej občutljivi na sobno temperaturo – in pri nekaterih bo prevroče (in posledično presuho) okolje povzročilo težave z dihanjem, ki lahko pripeljejo tudi do resnejših respiratornih problemov.

Tudi drugi ljudje se lahko počutijo neprijetno v premočno ogrevanem prostoru, previsoka temperatura ponoči pa je po splošnem mnenju lahko dejavnik, ki prispeva k težavam, kot so infarkt, kap ali astma.

Prekomerno ogrevanje pa nenazadnje vpliva tudi na stroške. Toda tudi, če vas denarno vprašanje ne skrbi, ni preveč pametno tratiti dragocenih naravnih virov za ogrevanje, ki ga ne potrebujete.

Kaj če je premrzlo?

Morda tudi vi poznate koga, ki rad postreže z nasvetom, da je bolje, da se namesto višanja sobne temperature "bolje oblečete« – in da je to varčnejši način življenja.

Druga težava je udobje. Če vam je premrzlo, lahko imate težave s spanjem in se tudi težje osredotočite na študij ali delo. Če živite skupaj s  šolo obveznimi otroki, študenti ali z osebo, ki dela od doma, se morate tega zavedati.

Če vam je prehladno, lahko to pripelje tudi do bolečin v mišicah in njihove utrujenosti, saj se telo ne more sprostiti zaradi nenehnega krčenja zaradi mraza. S hladnim vremenom se nam poveča tudi želja po hrani, zato se nagibamo k prenajedanju, če nam je hladno. To je lahko tudi razlog, da se tako mnogi med nami želimo znebiti “zimskih kil”, ko pride pomlad!

Kakšna je potemtakem tista prava temperatura?

Kot smo že omenili, je "prava" temperatura odvisna od vašega gospodinjstva. Z vgradnjo visoko kakovostne klimatske naprave boste naredili odločilen korak naprej, dobro pa je tudi, da zaščitite hišo pred prepihom, preverite njeno izolativnost, nabavite ustrezno količino primerne posteljnine ter nastavite termostat na spodnjo stran priporočenega temperaturnega razpona. Zapomnite si, letnih časov ne morete nadzirati, lahko pa nadzirate udobje v vašem domu.

Ste vedeli?

Reverzibilna klimatska naprava je poznana tudi pod nazivom “toplotna črpalka.” Naprava preprosto črpa toploto iz zunanjega zraka, celo v nočeh sredi zime, in jo prenaša v notranjost ter s pomočjo hladilnega sredstva ogreva (ali hladi) zrak, preden ga razširi po prostoru. Toplotne črpalke so učinkovito sredstvo za ogrevanje vašega doma pozimi.

Povezani članki

Poiščite več informacij

Oglejte si naš virtualni razstavni prostor

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Rabim pomoč?