Skip to main content

6 razlogov, kako so toplotne črpalke učinkovitejše od tradicionalnih grelnikov

Toplotne črpalke vedno bolj predstavljajo učinkovito rešitev za ogrevanje domov po vsej Evropi. Ker cene energentov rastejo v nebo, zaskrbljenost glede vpliva fosilnih goriv na okolje pa je večja kot kdaj koli prej, je iskanje načinov za rešitev obeh postavljenih vprašanj pristalo visoko na dnevnem redu vlad, podjetij in potrošnikov. Poglejmo si, zakaj so toplotne črpalke učinkovitejše od plinskih kotlov in kako bodo izboljšale prihodnost ogrevanja naših domov.

Poraba energije v gospodinjstvih

Ogrevanje in topla voda predstavljata največji delež gospodinjske porabe energije v evropskih gospodinjstvih. Statistični podatki Eurostata kažejo, da ogrevanje prostorov predstavlja 63 % porabe energije, nadaljnjih 15 % pa se porabi za ogrevanje vode. Trenutno je zemeljski plin najbolj uporabljeno gorivo za oboje. Leta 2020 je bilo 32 % porabe energije v gospodinjstvih iz plina, sledila mu je električna energija s 25 %. Od tega je bilo 74 % plina porabljenega za ogrevanje in 19 % za toplo vodo, medtem ko le 13 % električne energije za ogrevanje in 12 % za toplo vodo.

 

 

CH22_10 Inline Image 2_SLO

Slika 1: Prikaz porabe energije v gospodinjstvih

Zakaj bi morali nehati uporabljati klasične sisteme ogrevanja?

Za prihodnost našega okolja je treba uporabo fosilnih goriv za ogrevanje domov močno zmanjšati. Sicer obstaja več vrst plinskih kotlov, vendar ne glede na to, ali imate kombinirani kotel, kotel samo za ogrevanje ali sistemski kotel, vsi ustvarjajo toploto na enak način - z zgorevanjem plina v zaprti komori. Ustvarjena toplota nato segreje vodo prek toplotnega izmenjevalnika, nato pa voda teče v sistem ogrevanja in tople vode v domu. Oljni kotli delujejo približno na enak način, saj za ogrevanje vode zgoreva olje prek toplotnega izmenjevalnika. Ne glede na izboljšave učinkovitosti plinskih kotlov v zadnjih letih, kljub temu še vedno vključujejo zgorevanje fosilnih goriv, ki povzročajo emisije ogljika.

 

Evropska komisija namerava v prihodnjih letih ukiniti prodajo kotlov na fosilna goriva, pri čemer so nekatere države že določile datume. Avstrija na primer že v letošnjem letu prepoveduje vgradnjo plinskih kotlov v nove stavbe. Ta strateški odmik od tradicionalnih plinskih ogrevalnih sistemov pomeni, da je zdaj pravi čas za razmislek o alternativnih možnostih.

 

Uporaba toplotnih črpalk za ogrevanje doma

Ker so alternative tradicionalnim plinskim kotlom vse bolj dostopne, se ljudje vedno bolj zavedajo njihovih prednosti kot učinkovite in cenovno dostopne dolgoročne rešitve za ogrevanje doma. V zadnjih letih beležimo vedno več vgradenj toplotnih črpalk, saj predstavljajo stroškovno učinkovitejši in okolju prijaznejši sistem za ogrevanje doma in pripravo sanitarne tople vode. Podatki Evropskega združenja toplotnih črpalk (EHPA) kažejo, da je leta 2021 prodaja toplotnih črpalk v Evropi narasla za 34 %, kar je najvišja rast do sedaj. V 21 državah je bilo prodanih 2,18 milijona enot toplotnih črpalk, kar je skoraj 560.000 več kot leto prej, EHPA pa pričakuje, da bo v prihodnjih letih ta številka še  naraščala. Toplotne črpalke trenutno predstavljajo približno 14 % trga ogrevanja v EU, kar posledično preprečuje 44 milijonov ton emisij ogljikovega dioksida.

 

Različne vrste toplotnih črpalk

Vsaka vrsta toplotne črpalke deluje po enakem osnovnem principu - prenos toplotne energije od zunaj v notranje prostore, da zagotovi toploto ter toplo vodo v vašem domu. Vse toplotne črpalke ponujajo enake splošne prednosti, ko gre za učinkovitost in trajnost, vendar je vsaka primerna za določeno situacijo.

 

 

·        Nizkotemperaturne toplotne črpalke zrak-voda so idealne za nove domove, v katerih jih je mogoče namestiti skupaj s sodobnimi oddajniki, kot so nizkotemperaturni radiatorji, konvektorji toplotnih črpalk ali talno ogrevanje.

·        Visoko- in srednjetemperaturne toplotne črpalke zrak-voda so najboljša izbira za zamenjavo starih kotlov ali pri prenovah doma, kjer želite doseči prednosti toplotne črpalke, hkrati pa ohraniti obstoječe cevi in radiatorje.

·        Toplotne črpalke zrak-zrak, znane tudi kot klimatske naprave, je z eno ali več notranjimi enotami, ki so povezane z eno samo zunanjo enoto, mogoče namestiti v kateri koli dom. Prav tako jih je možno kombinirati z grelnikom vode, s čimer dosežemo ogrevanje doma in sanitarno toplo vodo.

·        Toplotne črpalke zemlja-voda so okolju najprijaznejša možnost. Najbolj so primerne za nove domove ali obsežne prenove, kjer je mogoče zahtevane sonde namestiti pod zemljo.

 

Šest razlogov, zakaj so toplotne črpalke bolj učinkovite od tradicionalnih grelnikov

Toplotne črpalke za mnoge še zmeraj predstavljajo razmeroma nov koncept, zato je, kadar razmišljate o precejšnji spremembi in začetni naložbi, pomembno, da razumete, kako je tehnologija toplotne črpalke učinkovitejša od uporabe tradicionalnega sistema ogrevanja doma na plin ali olje.

 

1.      Toplotne črpalke uporabljajo obnovljivo energijo

Toplotne črpalke za svoje delovanje uporabljajo 75 % obnovljive energije iz zunanjega zraka. Zato so tiste z zemeljskim virom še bolj učinkovite, saj uporabljajo potencialno več kot 80 % obnovljive energije, pridobljene iz zemlje. Da pa bo sistem resnično trajnosten, mora preostala električna energija, potrebna za napajanje toplotne črpalke, prihajati še iz obnovljivih virov, kot sta sonce ali veter.

 

2.      Toplotne črpalke imajo boljšo stopnjo pretvorbe energije v toploto

Pridobivanje toplote s kurjavo na fosilna goriva ni zelo učinkovito in, glede na vse obratovalne izgube in fizikalne omejitve, je učinkovitost zmeraj manjša od 100 %. Plinski kotel bo 1 kW primarne energije iz plina spremenil v približno 0,9 kW toplotne energije. Stopnja pretvorbe energije pri toplotnih črpalkah je veliko boljša, saj lahko toplotna črpalka proizvede do 3 kW toplotne energije iz 1 kW električne energije, zaradi česar je zlahka 3- do 4-krat energetsko učinkovitejša.

 

3.      Toplotne črpalke imajo nizke emisije ogljika

 

Plinski ali oljni kotli proizvajajo toploto z izgorevanjem fosilnih goriv, pri čemer se v ozračje sprošča ogljikov dioksid. Toplotne črpalke pa imajo zelo majhen vpliv na okolje, saj namesto, da bi proizvajale toploto, zgolj prenašajo toplotno energijo iz enega kraja v drugega, pri čemer jo črpajo iz zunanjega zraka ali zemlje. S tem našemu domu zagotovijo toploto in toplo vodo. Z uporabo teh obnovljivih virov ima toplotna črpalka zelo nizek učinek na emisije ogljika, poleg tega pa je mogoče hladilno sredstvo na koncu življenjskega cikla enote reciklirati ali ponovno uporabiti.

 

4.      Toplotne črpalke imajo nižje obratovalne stroške

Zaradi velikega deleža energije, ki jo proizvedejo toplotne črpalke iz obnovljivih virov, je za njihovo napajanje potrebna razmeroma majhna količina električne energije. V življenjski dobi toplotne črpalke to močno vpliva na obratovalne stroške, s čimer je stroškovno učinkovitejša možnost v primerjavi s plinskim kotlom. Na primer, glede na povprečne cene iz leta 2022, bi strošek delovanja novega kondenzacijskega plinskega kotla v ogrevalni sezoni znašal okoli 839 evrov v primerjavi s 497 evri za toplotno črpalko zrak-zrak in sistemom multi+.

 

5.      Toplotne črpalke potrebujejo malo vzdrževanja

Ko je toplotna črpalka pravilno nameščena in se pravilno uporablja, potrebuje malo vzdrževanja, da še naprej zanesljivo deluje. Priporočljiv je letni servis s strani strokovnjaka, vendar za razliko od plinskega kotla, ki ga lahko vzdržuje le pooblaščeni inženir, lahko nekatera osnovna opravila opravite sami. Ti vključujejo postopke, kot sta čiščenje filtrov in odstranjevanje listja z zunanje enote, kadar je to potrebno, s čimer zagotovimo, da toplotna črpalka zmeraj deluje z največjo učinkovitostjo.

 

6.      Toplotne črpalke imajo daljšo življenjsko dobo

Ob pravilni uporabi in vzdrževanju je lahko povprečna življenjska doba sodobne toplotne črpalke tudi do 20 let. V primerjavi s pričakovano življenjsko dobo plinskega kotla, ki znaša 10 do15 let, lahko torej pričakujete, da bo vaša toplotna črpalka vzdržala veliko dlje, kar bo skupaj z nižjimi tekočimi stroški nadomestilo začetno naložbo za namestitev sistema.

Slika 2: Zakaj so toplotne črpalke bolj učinkovite od tradicionalnih grelnikov.

 

Toplotne črpalke so veliko bolj učinkovita možnost v primerjavi s tradicionalnimi grelniki, zato veljajo za eno najboljših rešitev za ogrevanje doma v prihodnosti. Če k temu dodamo še dodatno prednost funkcije hlajenja, so toplotne črpalke idealen sistem za vzdrževanje udobnega okolja v vašem domu vse leto.

 

Odkrijte različne Daikin toplotne črpalke.

Niste prepričani, kje začeti? 

Naj vam pomagamo

Izpolnite obrazec še danes in eden od naših strokovnjakov vas bo kontaktiral, da se dogovorite za individualno svetovanje ter pogovor o tem, kateri sistem ogrevanja, hlajenja ali priprave sanitarne tople vode je najboljši za vaš dom in vaše potrebe.

Lahko pa si ogledate naše rešitve za različne klimatske zahteve, da izveste vse, kar morate vedeti o ogrevanju, klimatiziranju in toplotnih črpalkah.

Poiščite več informacij

Oglejte si naš virtualni razstavni prostor

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Rabim pomoč?