Skip to main content

Vaš naslednji sistem ogrevanja bo toplotna črpalka

Toplotne črpalke so pripravljene sprejeti izziv dekarbonizacije doma in Daikin je pripravljen, da v tem izzivu postane najprimernejši partner za vse zainteresirane strani.

Dekarbonizacija domov je trajnostni izziv današnjega časa. To je najnovejši dodatek globalni spremembi paradigme proti bolj trajnostnemu gospodarstvu. V avtomobilski industriji, kmetijstvu in celo v letalskem prometu že potekajo prizadevanja za zmanjšanje ali celo odpravo emisij ogljika iz virov energije. Naslednji na seznamupa so gospodinjstva.

Dekarbonizacija je postala predmet pozornosti tudi evropskih oblikovalcev politike. Še posebej EU se je pred kratkim zavezala k “osrednji vlogi” pri doseganju neto ničnih emisij toplogrednih plinov do leta 2050.

Na državni ravni namerava Nizozemska povsem odpraviti emisije toplogrednih plinov, francoska vlada stimulira zamenjavo plinskih grelnikov, Finska ima cilj postati ogljikovo nevtralna do leta 2035 in spodnja Avstrija prepoveduje uporabo ogrevanja na olje v novih stavbah.

To so zelo visoki cilji, toda ali jih bodo te države tudi dejansko uresničile? Pri tem veliko stavijo na toplotne črpalke. Pri Daikinu pa smo prepričani, da imajo prav. Toplotne črpalke so več kot pripravljene sprejeti izziv dekarbonizacije doma. To ni tehnologija prihodnosti, temveč že uveljavljena rešitev, ki je pripravljena, da postane prevladujoči trend.

Psihološki izzivi

Na Švedskem so danes toplotne črpalke privzeti sistem ogrevanja. Pri gradnji novih stavb dosegajo v nekaterih evropskih državah toplotne črpalke že skoraj 50-odstotni tržni delež.

Toda na trgu renovacij se zdi, kot da se pri lastnikih domov ta trend še ni povsem uveljavil. Glavni izzivi za vsesplošno sprejetje toplotnih črpalk na tem trgu se zdijo bolj psihološke kot tehnološke narave.

Veliko ljudi preprosto ne razume, kako toplotne črpalke delujejo.

Drugi so prepričani, da so toplotne črpalke glasne, ter da jim kvarijo videz hiše ali pa da so nezanesljiv vir ogrevanja. Lastniki domov še vedno vztrajajo pri teh pomislekih glede toplotnih črpalk, preprosto zato, ker je razvoj inovacij na področju toplotnih črpalk prehiter.

Ena izmed (preživelih) predpostavk je nemara učinkovitost, ki je do nedavnega verjetno vplivala na stroškovno varčnost in donosnost naložbe.

Toplotne črpalke zrak-voda so na splošno nagnjene k upadu učinkovitosti, če se zunanje temperature znižajo. Pri temperaturah pod ničlo so toplotne črpalke navadno potrebovale nekoliko več električne pomoči, da bi lahko zagotovile zahtevano raven udobja. Seveda se pri tem zvišala porabe električne energije, kar je imelo za posledice višji račun za eletriko in povečanje izpusta emisij v ozračje.

Novejše generacije toplotnih črpalk so sposobnejše zagotavljati višjo raven učinkovitosti celo pri nizkih zunanjih temperaturah. Daikonova najnovejša toplotna črpalka zrak-voda, Daikin Altherma 3 H HT, ne potrebuje dodatnega vira energije vse do temperature -15 °C zunanjega zraka. Inovacije, kot so 3 H HT, so prelomnega pomena za toplotne črpalke kot zamenjavo za peči na olje.

Druga psihološka ovira, ki preprečuje nakup, je posledica pomanjkanja znanja monterjev in projektantov. Kot industrija moramo preseči zgolj “glas o toplotni črpalki” s strani monterjev in strokovnjakov, ki že poznajo sisteme za klimatiziranja zraka.

Začeti se moramo pogovarjati z monterji, ki so večinoma vgrajevali peči na olja in drva. Z razvijanjem enostavnejših in neposrednejših montaž s pomočjo napredne zasnove jim moramo omogočiti, da bodo strankam, ki se odločajo za zamenjavo ogrevalnega sistema, začeli priporočati toplotne črpalke.

Pri Daikinu prevzemamo to kot ključno odgovornost, ker smo prepričani, da bo močno pospešila sprejetje toplotnih črpalk. Toda tudi predpisi lahko prinesejo spodbudo v pravo smer. Nizozemska je odličen primer: za monterje že omogoča usposabljanje o obnovljivih virih energije. To omogoča premik k rešitvam ogrevanja z obnovljivimi viri energije.

Na drugih trgih gre bolj za ukinitev spodbud za uporabo fosilnih goriv, ki predstavljajo oviro za nastop bolj trajnostnih alternativ. Tako je na primer v Belgiji cena za plin v primerjavi s ceno za električno energijo nizka.

Prehod na toplotne črpalke zahteva osveščenost in pozornost vseh zainteresiranih strani.

Ambicije

Toda naši cilji so popolnoma jasni: želimo si toplotno črpalko v vsakem evropskem domu. V noben nov dom ne sme več vrajevati ogrevalne sisteme na olje ali drva, ter noben star kotel se ne sme biti več zamenjan z novim. Vsakršne trdovratno vztrajajoče tehnološke in psihološke ovire bomo premagali z nenehno vztrajno inovativnostjo.

V tem vidimo integralni del Okoljske vizije 2050, naše zaveze za zagotovitev okolja z varnim in zdravim zrakom s hkratnimi prizadevanji za znižanje CO² emisij na skoraj nično raven. In želimo jih narediti enostavne za uporabo in prijetne za oko.

Zanesljivost, visoka raven zmanjšanja CO² emisij, učinkovitost in tiho delovanje so ključ. To je del naše zaveze postati ključni inovator.

 

Trajnostno ogrevanje z Daikinovimi toplotnimi črpalkami

Naše toplotne črpalke delujejo na raznovrstne vire energije in hibridne kombinacije, ki so do štirikrat učinkovitejše kot tradicionalne rešitve ogrevanja.

 

Povezani članki

Poiščite več informacij

Oglejte si naš virtualni razstavni prostor

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Rabim pomoč?