Skip to main content

Katere so prednosti in slabosti toplotne črpalke?

Naložba v toplotno črpalko ima lahko prednosti, vendar ima lahko glede na vaše potrebe tudi nekaj slabosti. Pred investiranjem v toplotno črpalko se seznanite z vsemi pozitivnimi in negativnimi stranmi ter se odločite, katere veljajo za vas.

Toplotne črpalke v Evropi in drugod po svetu pozdravljajo kot nizkoogljično rešitev za ogrevanje in zagotavljanje tople sanitarne vode v naših domovih. Po podatkih podjetja Statista je bilo leta 2019 v Evropi nameščenih približno 40 milijonov toplotnih črpalk. Te številke bodo le še naraščale, zlasti z začetkom subvencij tudi v drugih državah, ki bodo lastnikom domov pomagale pri prehodu.

Pri vsaki pomembni odločitvi je vedno potrebno preučiti pozitivne in negativne vidike, da bi razumeli, kaj velja za vas in kaj ne. Ko gre za naložbo v toplotno črpalko, se najboljša pot naprej vedno začne enako.

Da bi vam pomagali pri odločitvi, ali je toplotna črpalka primerna rešitev za vas, smo pripravili kratek seznam ključnih prednosti in slabosti naložbe v toplotno črpalko.

 

Kakšne so prednosti naložbe v toplotno črpalko?

1.    Nižji računi za porabo energijo: Toplotne črpalke običajno delujejo v razmerju 30 % električne energije in 70 % obnovljivih virov energije. Vsak kilovat električne energije, uporabljen v toplotni črpalki, ustvari od 3 do 4 kilovate obnovljive toplote iz zraka, kar pomeni približno 300- do 400-odstotno učinkovitost. Tu se lastnikom domov naložba običajno najbolj povrne. V kombinaciji z drugimi obnovljivimi viri, kot so sončne celice ali fotovoltaika, se učinkovitost še poveča, računi pa so še nižji.

2.    Okolju prijazna rešitev: Največji razlog za prehod na toplotne črpalke je potreba po prehodu na do okolja prijaznejše alternative. Kot smo že omenili, toplotne črpalke delujejo predvsem z uporabo obnovljivih virov energije, zato porabijo manj električne energije in ne proizvajajo lokalnih emisij ali morda celo nobenih emisij (odvisno od virov električne energije), zato so bistveno manj škodljive za okolje kot starejši sistemi, ki uporabljajo fosilna goriva.

3.    Donosnost naložbe: Če upoštevate nižje stroške energije, državne subvencije in manjše zahteve po vzdrževanju (toplotne črpalke zahtevajo le splošen pregled enkrat na leto), je donosnost naložbe v toplotne črpalke veliko večja kot pri ogrevalnih sistemih na fosilna goriva ali elektriko. Poleg tega lahko namestitev toplotne črpalke pogosto poveča vrednost nepremičnine, kar vam bo prineslo večji donos, če boste kdaj razmišljali o prodaji svojega doma.

4.    Popolna rešitev: Ne glede na finančne, okoljske in vladne razloge so toplotne črpalke vsestranska rešitev za potrebe ogrevanja, sanitarne tople vode ali hlajenja v vsakem domu, ne glede na to ali gre za samostojno hišo, vrstno hišo ali stanovanje. Toplotne črpalke so kot sistem HVAC zasnovane tako, da so »posrednik« za vse vaše potrebe in vam zagotavljajo sanitarno toplo vodo in ogrevanje, celo hlajenje, kadarkoli in kakorkoli jih potrebujete. Poleg tega lahko večino današnjih toplotnih črpalk upravljate tudi preko aplikacije, tako da imate ne glede na to, kje ste, vedno nadzor.

 

Kakšne so slabosti naložbe v toplotno črpalko?

1.    Začetni stroški: Eden od večjih izzivov naložbe v toplotno črpalko so začetni stroški nakupa in namestitvenih del. Povprečna cena toplotne črpalke se razlikuje glede na državo, v kateri prebivate, in glede na vrsto toplotne črpalke, ki je na voljo. Čeprav številne države ponujajo subvencije, ki lastnikom domov pomagajo pri začetnih stroških, je vedno treba upoštevati in razmisliti o tem, da lahko toplotne črpalke zahtevajo precejšnjo začetno naložbo.

2.    Vzamite si čas in raziščite optimalno rešitev: Namestitev sistema HVAC, kot je toplotna črpalka, ni vedno tako preprosta, kot se morda zdi. Da bi sprejeli najboljšo odločitev za vas, je treba vložiti nekaj časa v raziskovanje. Z raziskovanjem lahko ugotovite, katera vrsta toplotne črpalke je primerna za vaš dom. Pri tem vam lahko pomaga zaupanja vreden prodajalec ali monter, vendar je vedno dobro opraviti domačo nalogo in se pozanimati, preden se obrnete nanj.

3.    Vgradnja: Vgradnja toplotne črpalke je lahko zamuden in zahteven postopek zaradi vseh različnih sestavnih delov. Dobra novica je, da za to v prvi vrsti poskrbi vaš monter, vendar to še vedno lahko vpliva na vaš urnik in seveda na vaš proračun. Monter vas bo moral obvestiti o tem, kje bo toplotna črpalka nameščena in kako se bo priključila na vaše obstoječe oddajnike. Če je vaš dom nekoliko starejši, vam lahko svetujejo, ali je dovolj izoliran, in glede morebitnih dodatnih del, ki jih boste morda potrebovali, da boste lahko kar najbolje izkoristili toplotno črpalko.

Nedvomno je naložba v toplotno črpalko velika in pomembna odločitev, ki je ne morete sprejeti zlahka, vendar lahko s poznavanjem prednosti in slabosti ugotovite, kaj je pomembno za vaše edinstvene okoliščine in kaj ne.

Izvedite več o toplotnih črpalkah

Poiščite več informacij

Oglejte si naš virtualni razstavni prostor

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Rabim pomoč?