Skip to main content

Stroški delovanja klimatske naprave za ogrevanje vašega doma

Klimatske naprave se lahko uporabljajo kot alternativen način za ogrevanje doma, vendar se pri tem poraja vprašanje, koliko stane njihovo delovanje. V nadaljevanju si bomo ogledali dejavnike, ki jih morate pri odločitvi upoštevati, ter primerjavo stroškov uporabe klimatske naprave s stroški ogrevanja na plin.

Zaradi sprememb cen komunalnih storitev se vse več ljudi sprašuje, ali bi morali preiti na alternativne rešitve za ogrevanje, ki slovijo po visoki učinkovitosti in uporabi obnovljivih virov energije. Prehod s klasičnega ogrevalnega sistema na okolju prijaznejši sistem, kot je ogrevanje s klimatsko napravo, je velika odločitev, zato je potrebno najprej preučiti vsa dejstva in stroške.

Predstavilo vam bomo uporabo klimatskih naprav za ogrevanje in si ogledali nekatere dejavnike, ki lahko vplivajo na stroške delovanja klimatskih naprav. Želimo vam namreč pomagati ugotoviti, ali je klimatska naprava res varčna in učinkovita alternativa v primerjavi z ogrevalnem sistemom vašega doma.

 

Klimatska naprava v primerjavi z ogrevanjem na plin

Klimatskim napravam dandanes vse bolj pripisujemo tudi sposobnost ogrevanja, zaradi česar jih več ne smatramo zgolj kot naprave za hlajenje. Ogrevanje na plin pri svojem delovanju uporablja izgorevanje neobnovljivih fosilnih goriv, s čimer ogreva vodo za radiatorje, medtem ko klimatska naprava uporablja predvsem obnovljivo toplotno energijo na način, da ima manjši vpliv na okolje. Sodobne klimatske naprave so znane po tem, da so energetsko zelo učinkovite. Daikin razvija in izboljšuje tehnične rešitve, kot so inverterska tehnologija ter sistem za nadzor kompresorja, ventilatorja in ekspanzijskega ventila, kar še dodatno zmanjšuje porabo energije.

 

Razumevanje učinkovitosti ogrevanja

Plinski kotel ima približno 93 % učinkovitost, kar pomeni, da vaš kotel za vsako enoto primarne energije, v tem primeru zemeljskega plina, pretvori približno 93 % te energije v toploto. Vendar se učinkovitost s časoma zmanjšuje, tako da ima kotel starejši od 10 let le še približno 85 % izkoristek. To pomeni, da mora vaš kotel delati več, pri čemer porabi tudi več energije, da proizvede enako količino toplote. Zato je njegovo delovanje dražje.

Pri klimatskih napravah se uporabljata oceni SCOP in SEER, ki sta navedeni na energijski nalepki ter predstavljata energijsko učinkovitost izdelka.

  • SCOP je sezonski koeficient učinkovitosti. To je razmerje med toplotno energijo, ki se prenese v prostor, in potrebno vhodno moč. SCOP predstavlja učinkovitost, izmerjeno v celotni ogrevalni sezoni (tj. pozimi), da se zagotovi bolj realističen prikaz porabe energije zaradi temperaturnih sprememb in vsakodnevne uporabe.
  • SEER je sezonsko razmerje energetske učinkovitosti, ki se uporablja kot ocena hladilne sposobnosti klimatske naprave. Podobno kot SCOP, vendar ta predstavlja učinkovitost hlajenja v celotni hladilni sezoni.

Za lažje razumevanj pomena številk, klimatska naprava s SCOP 4 prenese približno štirikrat več toplote iz zunanjega zraka v hišo za vsako porabljeno enoto električne energije. Pri večini sistemov ocenjevanja velja, da večja kot je številka, večja je učinkovitost, in tako je tudi tukaj. Pri klimatskih napravah za ogrevanje bo namreč ocena A+++ imela SCOP višji od 5.10, medtem ko bo ocena A imela SCOP med 3.40 in 4.00.

 

Koliko stane delovanje klimatske naprave?

Medtem ko je primerjava ene klimatske naprave z drugo zaradi ocene učinkovitosti razmeroma preprosta, je odgovor na vprašanje "koliko stane delovanje klimatske naprave?" težji. Stroške bomo lažje razumeli, če bomo primerja stroške delovanja klimatske naprave in plinskega ogrevanja.

V spodnji preglednici je na podlagi povprečnih cen iz leta 2022 prikazano, koliko bi stala zamenjava plinskega kotla z novim kotlom ali z večdelnim klimatskim sistemom multi+. Če imate star nekondenzacijski kotel, boste z namestitvijo večdelnega sistema multi+ prihranili veliko, poleg tega pa boste vsako leto prihranili tudi pri obratovalnih stroških. Novejši kondenzacijski plinski kotli namreč zahtevajo drugačen dimnik oziroma sistem za odvod dimnih plinov. V primeru, da bi zamenjali samo kondenzacijski plinski kotel, bi bila začetna naložba za večdelni sistem multi+ vsekakor višja kot za zgolj nov kondenzacijski kotel, vendar morate pri tem upoštevati tudi tekoče stroške obratovanja. Z uporabo večdelnega klimatskega sistema multi+ za ogrevanje boste namreč v vsakem naslednjem letu znatno prihranili, tako da boste sčasoma nadomestili prvotne stroške, obenem pa še naprej varčevali.

Ogrevalna naprava

Stroški enote in namestitve

(EUR, brez DDV)

Tekoči stroški na leto

(EUR, brez DDV)

Skupni stroški za prvo leto

(EUR, brez DDV)

Skupni stroški za prvih 5 let

(EUR, brez DDV)

Učinkovitost ali SCOP

Nov kondenzacijski plinski kotel (zamenjava kondenzacijskega kotla)

1,900

839

2,739

6,095

93 %

Nov kondenzacijski plinski kotel (zamenjava nekondenzacijskega kotla)

8,000

839

8,839

12,195

93 %

Klimatski sistem Multi+

4,300

497

4,797

6,785

4.63

Na podlagi podatkov v tej tabeli lahko primerjate tudi učinkovitost in oceno SCOP posamezne vrste grelnika, kar je še en podatek o tem, kako lahko prihranite pri tekočih stroških. Novi kondenzacijski kotel ima približno 93 %  učinkovitost, pri čemer 93 % porabljene energije pretvori v toploto, medtem ko ima nov večdelni klimatski sistem multi+ oceno SCOP 4.63, kar pomeni, da bo za vsako porabljeno enoto energije prenesel več kot štirikrat več toplotne energije iz zunanjega zraka v vaš dom.

Kaj morate upoštevati, ko preučujete obratovalne stroške klimatske naprave?

Pomembno je razumeti, da so dejanski stroški namestitve in delovanja klimatske naprave za ogrevanje odvisni od številnih dejavnikov, ki se razlikujejo za vsako osebo in za vsak dom.

  • Vrsta izbrane klimatske naprave.

Nekatere klimatske naprave imajo višje ocene energetske učinkovitosti kot druge, vendar morate upoštevati tudi lastnosti in funkcije, ki bodo za vas in raven udobja, ki jo želite doseči, najbolj koristne.

  • Velikost ogrevanega prostora.

Izbrati morate klimatsko napravo, ki je primerne velikosti za vaš prostor. To se imenuje grelna zmogljivost klimatske naprave. Namreč če ima klimatska naprava preveliko zmogljivost, je predimenzionirana in čeprav lahko hitreje ogreje vaš prostor, porabi tudi več energije in povzroči večja nihanja dejanske temperature v prostoru v primerjavi z želeno temperaturo. Po drugi strani pa premajhna klimatska naprava morda sploh ne bo ogrevala prostora, zato je pomembno, da izberete pravo velikost, če želite, da je naprava učinkovita.

  • Število sob, ki jih ogrevate.

Več klimatskih naprav, kot jih namestite, dražje je njihovo delovanje. Večdelni multi-split sistem povezuje do pet notranjih enot z eno zunanjo enoto, zato je bolj ekonomična in učinkovita možnost, če potrebujete klimatske naprave na več lokacijah. Druga možnost pa je večdelni sistem multi+, ki omogoča priključitev do treh klimatskih naprav in rezervoar za toplo vodo.

  • Temperatura, ki jo želite doseči.

Ljudje imamo različne želje glede temperature v prostoru. V kolikor želite v stanovanju vzdrževati temperaturo 25 °C, bodo vaši stroški obratovanja precej višji, kot če bi termostate nastavili na hladnejšo temperaturo.

  • Odvisno kje živite.

Podnebje, v katerem živite, vpliva na to, kako pogosto in kako dolgo klimatska naprava deluje v načinu ogrevanja, pa tudi na količino toplote, ki jo mora proizvesti, da ohrani prijetno temperaturo v vašem domu. Na to pa lahko vpliva tudi vrsta vašega stanovanja. Stanovanje, obdano z drugimi stanovanji, bo namreč potrebovalo manj ogrevanja kot samostojna hiša.

  • Kakovost izolacije vašega doma.

Dobro izoliran dom bo pomagal ohranjati toploto v prostoru, zaradi česar klimatski napravi ne bo treba porabiti toliko energije. Tudi zaprta vrata in okna bodo pomagala vzdrževati temperaturo.

  • Vzdrževanje.

Z rednim čiščenjem in letnimi servisom boste zagotovili, da bo vaša klimatska naprava ostala v odličnem stanju ter da bo delovala učinkovito.

 

Ker so stroški energije vedno višji in ker si prizadevamo, da bi se izognili uporabi fosilnih goriv za ogrevanje, je klimatska naprava nedvomno stroškovno učinkovita in planetu prijazna alternativa tradicionalnemu ogrevalnemu sistemu.

 

Odkrijte več o ogrevanju s klimatskimi napravami.

Related articles

Poiščite več informacij

Oglejte si naš virtualni razstavni prostor

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Rabim pomoč?