Skip to main content

Kako izbrati najboljše mesto za klimatsko napravo

Kam morate postaviti klimatsko napravo, da boste dosegli največji učinek hlajenja in imeli najbolj učinkovito porabo električne energije? Pri izbiri mesta notranje klimatske naprave je potrebno upoštevati več stvari.

Odločili ste se za klimatsko napravo, morda ste celo izbrali sistem, ki ga želite namestiti. Vendar je potrebna še ena odločitev. Zdaj morate izbrati v vašem domu mesto klimatske naprave.

Odločitev, kam postaviti klimatsko napravo, je pomembna iz dveh glavnih razlogov. Prvič, postaviti jo morate tako, da bo v sobi čim hitreje prijetna temperatura. Drugič, za svojo klimatsko napravo potrebujete najboljše mesto, kjer bo lahko čim bolj učinkovito hladila ali ogrevala, hkrati pa bo tudi energijsko učinkovita.

 

Kje v vašem domu namestiti klimatsko napravo

Pri namestitvi klimatske naprave najprej razmislite o tem, katere prostore v vašem domu želite ohladiti. To je lahko odvisno od velikosti vase hiše, družine, življenjskega sloga in proračuna.

Enodelni sistem- ena notranja enota klimatske naprave

Klimatska naprava z enodelnim sistemom je sestavljena iz ene zunanje enote, ki je povezana z eno notranjo enoto. Ena klimatska naprava vam zadostuje če živite v manjšem stanovanju, na primer v dvosobnem stanovanju. Z namestitvijo klimatske naprave v glavni bivalni prostor, kjer družina preživi največ časa, lahko dosežete temperaturo katero želite. Če ste ves dan odsotni in se domov vračate le zvečer, lahko klimatsko napravo namestite v spalnico in tako boste dobro lahko dobro in udobno spali.

Navsezadnje, če načrtujete le eno klimatsko napravo, jo je najbolje namestiti v največji prostor ali v prostor kjer preživljate največ časa.

Večdelni deljeni sistem- do 5 notranjih enot klimatske naprave

Če imate velik dom ali večjo družino, potem morate razmisliti o več klimatskih napravah, da boste lahko ohranili prijetno temperaturo. V tem primeru je najboljša možnost, da razmislite o večdelnem deljenem sistemu. Prednost tega, v nasprotju z več posameznimi klimatskimi enotami, je, da imate lahko do pet notranjih klimatskih naprav povezanih na samo eno zunanjo enoto. Ta kompaktna enota se prilega majhnim prostorom, kot so strehe ali terase, in jo lahko namestite celo na steno.

Če imate več klimatskih naprav, lahko prednostno določite, kje bodo nameščene po hiši in jih postavite na najprimernejša mesta glede na svoje osebne okoliščine in zahteve.

Več informacij o večdelnem deljen sistemu najdete tukaj.

Ko ste se odločili, ali želite enodelni ali večdelni deljeni sistem, je treba razmisliti o lokaciji klimatske naprave v prostoru.

Pri izbiri mesta za namestitev klimatske naprave je treba upoštevati več dejavnikov, o katerih vam bo svetoval strokovnjak za namestitev, vendar je vedno dobro opraviti domačo nalogo vnaprej, da boste pripravljeni na morebitna vprašanja. Končno lokacijo mora določiti monter, saj mora upoštevati zasnovo vašega doma ter zahteve glede cevovodov in konstrukcije nove klimatske naprave.

 

5 stvari, ki vplivajo na lokacijo vaše notranje klimatske naprave

Glavni cilj pri izbiri mesta klimatske naprave je, da jo postavite tako, da boste dosegli največji učinek hlajenja/ogrevanja in najučinkovitejšo porabo električne energije. Vse, zaradi česar klimatska naprava dela težje, pomeni, da porablja več energije za doseganje enakih rezultatov, kar lahko skrajša njeno življenjsko dobo.

1.      Postavitev mora zagotavljati, da je enota lahko dostopna za čiščenje filtrov in drugo vzdrževanje.

2.      Klimatske naprave so odvisne od dobrega pretoka zraka, zato poskrbite, da bo okoli njih na dobro prezračevanem prostoru dovolj prostora. To pomeni, da se prepričajte, da nobeno pohištvo, zavese ali drugi predmeti ne ovirajo kroženja zraka.

3.       Vsak naravni zračni tok mora delovati skupaj s klimatsko napravo in ne proti njej, zato je ne postavljajte nasproti vrat ali okna. To lahko povzroči nasprotne zračne tokove, zaradi katerih naprava deluje težje.

4.      Klimatska naprava mora biti oddaljena od virov toplote. To vključuje hladilnike in elektronske naprave. Senzorji klimatske naprave lahko zaznajo vse, kar ustvarja toploto, zato klimatska naprava deluje po nepotrebnem. Tako po nepotrebnem porabljate energijo, v sobi pa je lahko veliko hladneje, kot ste nameravali.

5.      Klimatska naprava ne sme biti nikoli na neposredni sončni svetlobi. Zaradi večje sončne toplote mora klimatska naprava delati več, da doseže potreben hladilni učinek. Enota se lahko pregreje, dodatno delo pa lahko sčasoma privede do mehanskih težav.

 

4 stvari, ki vplivajo na lokacijo vase zunanje enote

Ko razmišljate o namestitvi klimatske naprave, zlahka spregledate zunanjo enoto. Vendar je to prav tako pomembno za doseganje optimalne učinkovitosti vašega klimatskega sistema.

1.      Tako kot pri notranji enoti je tudi pri zunanji enoti pomemben pretok zraka. Postaviti jo je treba na varno, dobro prezračevano mesto z dovolj prostora za dovod svežega zraka in odvajanje toplote iz vašega doma.

2.      Ob zunanji enoti ne sme biti dreves, grmovja in preveč prahu, kjer bi lahko listje in smeti blokirale enoto ali zamašile filtre.

3.      Zunanja enota mora biti nameščena tako, da je zlahka dostopna za čiščenje in vzdrževanje.

4.      Zunanja enota ne sme biti dlje časa izpostavljena neposredni sončni svetlobi. Podobno kot pri notranjih enotah bo prekomerna toplota zaradi sonca povzročila, da bo enota delovala močneje, zaradi česar bo manj učinkovita in dodatno obremenjena.

 

Poiščite strokovni nasvet in se posvetujte o mestu klimatske naprave

To je le nekaj stvari, ki jih je treba upoštevati, ko razmišljate o najboljšem mestu klimatske naprave. Vendar ni ene najboljše rešitve, ki bi ustrezala vsem, zato mora končno odločitev sprejeti strokovnjak za namestitev klimatskih naprav. Strokovnjak vam lahko posreduje najboljše nasvete za optimalno delovanje vaših klimatskih naprav, pri čemer upošteva vse zgoraj omenjene vidike ter razporeditev in konstrukcijo vašega doma.

Niste prepričani, kje začeti? 

Naj vam pomagamo

Izpolnite obrazec še danes in eden od naših strokovnjakov vas bo kontaktiral, da se dogovorite za individualno svetovanje ter pogovor o tem, kateri sistem ogrevanja, hlajenja ali priprave sanitarne tople vode je najboljši za vaš dom in vaše potrebe.

Lahko pa si ogledate naše rešitve za različne klimatske zahteve, da izveste vse, kar morate vedeti o ogrevanju, klimatiziranju in toplotnih črpalkah.

Poiščite več informacij

Oglejte si naš virtualni razstavni prostor

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Rabim pomoč?