Skip to main content

Od letal do klimatskih naprav in naprej- Naša zgodovina!

Od leta 1924 do danes in od Kaizena do Mitoshija: kako je japonska dediščina oblikovala našo blagovno znamko Daikin, naše izdelke in naš uspeh. 

Čeprav smo mnogim znani kot Daikin, je naše celotno ime skupine v resnici Daikin Industries Ltd. Odvisno od tega, s kom se pogovarjate, smo znani kot vodilni proizvajalec klimatskih naprav ali čistilcev zraka. Nekateri bodo rekli, da smo dobavitelj energetsko učinkovitih toplotnih črpalk, drugi pa bodo opisali našo ponudbo komercialnih ogrevalnih in hladilnih sistemov. Resnica je, da smo vse to in še veliko več. 

Na podlagi japonske dediščine in več kot 95 -letnega strokovnega znanja v industriji so naše vsestranske integrirane rešitve globoko zakoreninjene v inovativnih tehnologijah in pionirskem razvoju izdelkov, ki so vedno znova revolucionirali našo industrijo in na vsakem koraku premikali meje udobja in energetske učinkovitosti.

 

Naša zgodovina (Rekishi)

Zgodba podjetja Daikin Industries Ltd. se je začela leta 1924, ko je podjetje kot Osaka Kinzoku Kogyosho Ltd ustanovil Akira Yamada, japonski inženir, ki je začel s proizvodnjo delov za letala, skupaj s stiskanjem in vlečenjem kovin in radiatorskih cevi - torej njegovo ime Kinzoku, kar v japonščini pomeni kovina.

Z nedavnim izumom varnejših fluoriranih ogljikovodikov (Freon) leta 1931 se je začelo naše lastno testiranje hladilnih sredstev v slogu freona. Do leta 1951 je bil Daikin pripravljen vstopiti v industrijo klimatskih naprav. Daikin se je tako predstavil z novim sistemom neposredne širitve in se odločil za revolucijo v uporabi hladilnih sredstev za izmenjavo energije in hlajenje prostora.

Leti 1957 in 1958 sta bila za nas preskok v proizvodnji, saj smo na trgu predstavili tako rotacijski kompresor kot prvo toplotno črpalko. Z uvedbo rotacijskega kompresorja smo postali prvi japonski proizvajalec, ki je ustvaril kompakten in hermetično zaprti kompresor. 

Medtem ko je imela svetovna energetska kriza leta 1982 daljnosežne posledice v celotni industriji, so se Daikinove raziskave, naložbe in razvoj s poudarkom na spremenljivi količini hladilnega sredstva (VRV) nadaljevali. VRV je bil revolucionarna, tehnična inovacija za celoten trg HVAC-R s potencialom doprinosom udobja in prihranka energije.

Do leta 2012 smo kot prvo podjetje predstavili klimatske naprave, toplotne črpalke in hladilnike s hladilnim sredstvom R-32. S trikrat manjšim potencialom globalnega segrevanja kot hladilno sredstvo R-410-A smo vodili pot k bolj zeleni in trajnostni prihodnosti. Danes je na svetu približno 140 milijonov enot klimatskih naprav R-321, s čimer je doseženo zmanjšanje za približno 230 milijonov ton CO2.

Hitra širitev in prevzem industrijskih blagovnih znamk, kot so Rotex, McQuay, Zanotti, Tewis ali AHT Cooling, so skozi zgodovino Daikina imeli velik vpliv na širitev Daikinovih pisarn, tovarn in podružnic. Danes skupina Daikin po vsem svetu zaposluje več kot 80.000 ljudi. Del podjetja je tudi Daikin Central Europe, ki deluje na 16 trgih z največjo prodajno in servisno mrežo s 1.600 partnerji, monterji in distributerji v Srednji in Vzhodni Evropi.

  

Korporativne vrednote (Bijinesu kachi)

Kaizen je japonski izraz, ki pomeni "stalno izboljšanje" ali "sprememba na bolje". V smislu poslovne filozofije zajema procese, ki nenehno izboljšujejo poslovanje in vključujejo vse zaposlene.

Daikinove vrednote izhajajo iz razumevanja, da lahko s timskim duhom in pristopom, ki je osredotočen na stranko ter z nenehno rastjo dosežemo ves svoj potencial pri vsem, kar počnemo. Ta miselnost nam pomaga pri tem, da smo osredotočeni na svoje cilje in imamo zagon za inovacije, razvoj in rešitve, ki spreminjajo način našega življenja in dela.

 

Pozitiven vpliv (Purasu no kōka)

Trenutna raziskava Eurobarometra 2021 kaže, da 45 % Evropejcev vidi podnebne spremembe kot enega največjih izzivov za prihodnost EU. Kot ključni akter v industriji HVAC-R želimo zagotoviti, da imamo pozitiven vpliv na gospodarski svet in okolje.

Pri Daikinu prispevamo k visoki kakovosti življenja, udobju, zanesljivi infrastrukturi in gospodarski rasti v najrazličnejših panogah. Vse večja potreba po hlajenju, ogrevanju in prezračevanju pa vpliva na globalno segrevanje zaradi povečane porabe električne energije in emisij hladilnega sredstva. Pri podjetju Daikin jemljemo svojo odgovornost zelo resno in si prizadevamo, da bi svoj ogljični odtis zmanjšali na minimum in tako do leta 2050 postali ogljičnonevtralni.

Daikinove pobude za krožno gospodarstvo, kot so toplotne črpalke Daikin VRV in program Daikin-Recover-Reclaim-Reuse, so pomembni koraki k zmanjšanju okoljskega vpliva hlajenja in ogrevanja, zlasti v maloprodaji in drugih industrijah. Daikin je tudi konzorcijski partner "Retradeables", prvega spletnega trga rabljenih F-plinov v Evropi, ki je financiran iz programa EU Life in ima cilj ustvariti krožno gospodarstvo za izrabljen F-plin s trgovino z zalogami rabljenega hladilnega sredstva med monterji in distributerji.

 

Perspektiva in vpogled (Mitōshi)

Naši nagrajeni izdelki so zasnovani tako, da v prvi vrsti ustrezajo potrebam naših strank, zato lahko z vzdrževanjem tesnih odnosov s potrošniki in partnerji zagotovimo, da se znova in znova učimo in iščemo boljše rešitve.

Če pogledamo nazaj v našo bogato zgodovino, je očitno, da čeprav večina izvira iz japonske dediščine, toliko več izhaja iz idej in dejanj naše ekipe. Od prvih raziskovalcev podjetja Daikin, ki raziskujejo hladilna sredstva, do tistih, ki razvijajo uporabo VRV, in tistih, ki si prizadevajo za okolju prijazne rešitve. Naša ekipa je tista, ki danes naredi Daikin. 

Poiščite več informacij

Oglejte si naš virtualni razstavni prostor

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Rabim pomoč?