Skip to main content

Klimatske naprave: pripravite se na prihodnost z idealno rešitvijo za ogrevanje doma

Ker se opušča tradicionalno ogrevanje domov, je klimatska naprava učinkovita in varčna alternativa. Cenejša je od plinskega ali električnega ogrevanja in je učinkovit način za ogrevanje prostorov pozimi ter hlajenje doma poleti. #dai2206

"Hladno je, lahko vklopite klimatsko napravo?" Tega izraza običajno ne pričakujemo, saj klimatske naprave še zmeraj povezujemo le s hlajenjem. Vendar je njihova uporaba tudi za ogrevanje že običajna v marsikaterem domu. V sodobnem svetu sistemov za ogrevanje in hlajenje domov je tako klimatska naprava učinkovit in varčen način vzdrževanja temperature v vašem domu skozi vso leto.   

Tradicionalni sistem ogrevanja doma

V zadnjem stoletju so bili evropski domovi odvisni od ogrevalnih sistemov na plin in olje. Sektor ogrevanja in hlajenja predstavlja skoraj 50 % letne porabe energije v Evropi, kar pa si EU prizadeva zmanjšati v okviru svojega cilja, da do leta 2030 zmanjša porabo energije kot celote za vsaj 32,5 %.

Velika večina domov in stavb v Evropi ima kotle in grelnike, ki niso le starejši od svoje tehnične življenjske dobe, ampak so tudi veliko bolj neučinkoviti v primerjavi s svojimi sodobnimi primerki. Okoljevarstvene skupine upajo, da bo Evropa do leta 2025 prenehala prodajati nove plinske kotle.

Uporaba klimatske naprave za ogrevanje in hlajenje

Številni prebivalci Evrope vse do zadnjih let niso potrebovali klimatskih naprav za hlajenje svojih domov. Zaradi globalnega segrevanja, ki je povzročilo višje poletne temperature, pa se vse več ljudi odloča za njihovo namestitev. Leta 2018 je bilo v Evropi prodanih 8,4 milijona klimatskih naprav, kar je 11 % več kot leto prej.

Vendar se mnogi ne zavedajo, da klimatska naprava ni namenjena le hlajenju v poletni vročini, temveč se lahko isti sistem uporablja tudi za ogrevanje vašega doma pozimi

Kako točno klimatska naprav ogreva vaš dom? Hiter odgovor je, da deluje ravno obratno kot hlajenje vašega doma. Klimatska naprava, znana tudi kot  toplotna črpalka zrak-zrak, v načinu hlajenja odvaja toploto iz prostora in jo prenaša ven. V načinu ogrevanja ventil spremeni smer pretoka hladilnega sredstva, tako da v vaš dom prihaja topel zrak.

Zakaj preiti na klimatsko napravo za ogrevanje doma?

Ker se svet vse bolj zaveda vprašanj, povezanih z globalnim segrevanjem, in ker si vlade prizadevajo, da bi prenehale uporabljati tradicionalne kotle in ogrevalne sisteme, je pomembno, da se za rešitve za ogrevanje svojega doma zazrete v prihodnost. Tudi če nikoli niste razmišljali, da bi klimatsko napravo potrebovali za hlajenje, je to ekonomična izbira za ogrevanje, zato je namestitev te celoletna rešitev, s katero boste pripravljeni tudi na vroča poletja, ki so pred vami.

Klimatska naprava porabi manj energije kot tradicionalno plinsko ali električno ogrevanje

Električni grelnik pretvarja električno energijo v toplotno po načelu upora. Ko elektrika teče skozi grelni element, upor proizvaja toploto, ki se prenaša na telo grelnika in nato oddaja v prostor. To je osnova za proizvodnjo toplote v konvekcijskih grelnikih, električnih in oljnih radiatorjih ter ventilatorskih grelnikih.

Plinsko ogrevanje uporablja plin za ogrevanje vode v kotlu. Električna črpalka nato segreto vodo potiska po cevnem krogu do radiatorjev po vašem domu in nazaj v kotel.

Tako plin kot elektrika zahtevata razmeroma veliko količino goriva, da ustvarita dovolj toplote za vzdrževanje prijetne temperature v vašem domu. Tradicionalni električni grelnik na vsak kW porabljene energije proizvede približno 1 kW toplote.

Toplotna črpalka zrak-zrak deluje nekoliko drugače od običajnih plinskih in električnih ogrevalnih sistemov, ki smo jih vajeni. Klimatska naprava ne proizvaja toplote z gorivom ali z električno energijo iz omrežja, temveč pridobiva toplotno energijo iz zraka, tako da topel zrak prenaša v vaš dom, hladnega pa odvaja iz njega. Električna energija je potrebna le kot vir napajanja, zato je poraba iz omrežja precej manjša. Zaradi uporabe obnovljivih virov energije lahko klimatska naprava z enako količino električne energije, kot jo porabi električni grelnik, proizvede do trikrat več toplote, zato je veliko varčnejša izbira, ki znatno zmanjša tudi vaše račune za energijo.

Klimatska naprava uporablja obnovljivo energijo, zato predstavlja trajnostno in varčno rešitev za ogrevanje

Po podatkih Mednarodne agencije za energijo se bo uporaba klimatskih naprav v naslednjih treh desetletjih močno povečala. Da sodobne klimatske naprave ne bi prispevale k povečanju povpraševanja po električni energiji, je nujno, da uporabljajo najnovejšo tehnologijo in so čim bolj učinkovite. Z naložbo v dobre klimatske naprave, ki namesto fosilnih goriv uporabljajo predvsem obnovljive vire energije, lahko močno zmanjšamo emisije ogljikovega dioksida in močno izboljšamo kakovost zraka v kraju.

V Evropi že opažamo spodbudne trende pri uporabi obnovljivih virov energije. Leta 2012 je tovrstna energija predstavljala 12 % celotne energije, porabljene za ogrevanje in hlajenje, do leta 2020 pa se je ta delež povečal na 23 %.

Z namestitvijo klimatske naprave za ogrevanje svojega doma kot potrošnik prispevate k bolj trajnostni prihodnosti za okolje, ki vas obkroža, ter zagotavljate boljšo alternativo ogrevanja za vaš dom in vaš žep.

Ko se odločate za klimatsko napravo, je treba razmišljati o prihodnosti in upoštevati dolgoročne stroške in trajnostne dejavnike. Energijska učinkovitost je dober pokazatelj, kako učinkovit je sistem. Klimatske naprave Daikin imajo energijsko oceno do A+++, kar pomeni, da so zelo učinkovite. Upoštevati morate tudi vrsto hladilnega sredstva, ki se uporablja v klimatski napravi. R-32 je trenutno najnaprednejše hladilno sredstvo, ki prenaša toploto učinkoviteje od drugih, omogoča manjše polnjenje hladilnega sredstva in ima manjši vpliv na globalno segrevanje, saj se je njegov vpliv na okolje zmanjšal do 75 %.

Za vzdrževanje klimatske naprave ni potrebno veliko, da bi bila naprava v odličnem stanju. Kljub temu pa morate redno čistiti filtre in jo strokovno servisirati, da bo vedno lahko opravljala svoje delo najučinkoviteje.

Celoletni nadzor klime s klimatsko napravo za ogrevanje in hlajenje

Tudi če niste razmišljali o namestitvi hladilnega sistema v svoj dom, je klimatska naprava idealna možnost tudi za ogrevanje, zato boste z dodajanjem klimatskih naprav kot novega ogrevalnega sistema lahko v vsakem letnem času vzdrževali prijetno temperaturo v svojem domu.

Klimatske naprave lahko delujejo pri širokem razponu temperatur in tako hladijo ali ogrevajo vaš dom, vendar bo v nekaterih hladnejših podnebnih območjih morda potreben izboljšan sistem za obvladovanje ekstremnega mraza. Daikin ima poseben optimiziran program za ogrevanje, ki je bil preizkušen za zanesljivo delovanje pri temperaturi do -25 °C.

Klimatska naprava ima tudi dodatne prednosti, na katere morda niste pomislili. Z delovanjem klimatske naprave vzdržujete dobro prezračevanje in udobno raven vlage v vašem domu, nekatere pa imajo tudi funkcijo filtriranja ali čiščenja zraka, ki z odstranjevanjem prahu ter morebitnih alergenov izboljšajo kakovost zraka v prostoru.

Namestitev klimatske naprave je idealna možnost, da si v prihodnosti zagotovite rešitev za ogrevanje svojega doma. Zaradi dodatnih prednosti, kot so hlajenje v poletnih mesecih, boljša kakovost zraka, visoka učinkovitost in nizki obratovalni stroški, predstavlja dragocen dodatek k vašemu domu.

Več o ponudbi klimatskih naprav Daikin si lahko preberete tukaj .

 

Related articles

Poiščite več informacij

Oglejte si naš virtualni razstavni prostor

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Rabim pomoč?