Skip to main content

Zakaj so visokotemperaturne toplotne črpalke boljše za starejše domove

Visokotemperaturne toplotne črpalke zrak-voda so dober vsestranski sistem za ogrevanje zraka in tople vode za starejše domove z odličnimi ocenami učinkovitosti, nizkimi emisijami in možnostjo priključitve na obstoječe radiatorje in cevi.

Ker se ljudje čedalje bolj zavedajo svojega ogljičnega odtisa in iščejo nove načine za izboljšanje energetske učinkovitosti svojega doma, priljubljenost toplotnih črpalk hitro raste. Pogosta napačna predstava med bodočimi lastniki toplotnih črpalk je, da so toplotne črpalke primerne samo za nove domove, medtem ko so visokotemperaturne toplotne črpalke v resnici lahko vsestranski sistem za ogrevanje, toplo vodo in izbirno hlajenje za vaš dom, ne glede na njegovo starost.

Toplotne črpalke imajo na splošno cenejše obratovalne stroške kot tipični plinski kotel, ker uporabljajo hladilni krogotok za prenos toplote iz zunanjega zraka v vaš dom, s čimer ohranjajo udobno temperaturo. Zaradi tega za delovanje potrebujejo bistveno manj energije, imajo manjši vpliv na okolje in zagotavljajo bistveno nižje račune za komunalne storitve.

Na trgu obstaja več različnih vrst toplotnih črpalk. Visokotemperaturne toplotne črpalke so navadno idealne za starejše domove, in sicer iz več razlogov.

Prednosti visokotemperaturnih toplotnih črpalk 

1.    Enostavna vgradnja

Pri gradnji novih domov morajo projektanti izpolnjevati stroga merila za energijsko učinkovitost in nižji ogljični odtis. Pri obnovi vašega starejšega doma ista zakonodaja morda še ne velja, vendar se to lahko hitro spremeni.

V državah, kot je Danska, je bila namestitev sistemov na fosilna goriva že v celoti prepovedana, medtem ko Združeno kraljestvo zavzema drugačen pristop in je pred kratkim objavilo dodelitev nepovratnih sredstev za toplotne črpalke v višini 5.800 € (5.000 £), s čimer bodo pomagali lastnikom stanovanj in hiš, ki razmišljajo o prehodu na ogrevanje brez ogljika.

Odločitev za prehod na energetsko učinkovito toplotno črpalko, ne glede na to, ali je predpisana po zakonu ali ne, je nedvomno dobra odločitev, še posebej, če lahko za pomoč pri začetni naložbi pridobite nepovratna sredstva.

2.    Enostavni priklop

Če imate srednje do visokotemperaturne radiatorje, torej tiste, ki uporabljajo vodo za centralno ogrevanje s temperaturo med 60 ˚C in 70 ˚C, je visokotemperaturna toplotna črpalka zanje najučinkovitejši in najbolj do okolja prijazen vir toplote.

Dobra novica pri tem je tudi, da se toplotna črpalka zlahka poveže z vsemi vašimi obstoječimi cevmi in toplotnimi oddajniki. Radiatorje je treba zamenjati morda na vsakih 15 do 20 let, tako da se za novejše radiatorje lahko odločite tudi pozneje, saj namestitev toplotne črpalke ne zahteva nujno tudi zamenjave celotnega ogrevalnega sistema.  

3.    Enostavno napajanje

Ker toplotna črpalka električno energijo uporablja samo za pogon, in ne za proizvodnjo toplote, potrebuje veliko manjšo količino energije za delovanje in ponuja izjemno visoko stopnjo učinkovitosti. Če imate na svoji strehi prostor, resno razmislite o nabavi sončnih toplotnih kolektorjev, da še bolj zmanjšate porabo energije.

Toplotne črpalke je mogoče enostavno kombinirati s solarnimi fotovoltaičnimi paneli, s čimer ustvarite sistem brez emisij, neodvisen od lokalnega energetskega omrežja. Energijo, ki jo proizvede takšen sistem in ki je ne porabite, vam vaš ponudnik električne energije po navadi vrne v obliki nižjega računa za elektriko.

4.    Enostavno upravljanje

Medtem ko mnogo tradicionalnih ogrevalnih sistemov zahteva nekaj rednih korakov za ustrezno delovanje, naj bo to dolivanje goriva ali polnjenje kuriva, lahko toplotna črpalka začne ogrevanje s pritiskom na gumb. S svojo toplotno črpalko se lahko povežete tudi prek telefona z aplikacijo Daikin Onecta ali Amazon Alexa in Google Assistant, ki zagotavljata prostoročno programiranje.

 

Z enostavno namestitvijo in vsestransko povezljivostjo z vašim obstoječim sistemom so zaradi dolgoročne učinkovitosti in prihrankov stroškov, povezanih s toplotnimi črpalkami, idealna proti prihodnosti odporna rešitev za starejše domove.

Izbira toplotne črpalke za vaš dom je velika odločitev, ki zahteva skrben premislek. Obiščite Daikin Home Solutions Hub za odgovore na vse o ogrevanju in topli vodi za vaš dom. 

 

Poiščite več informacij

Oglejte si naš virtualni razstavni prostor

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Rabim pomoč?