Skip to main content

Hladen prepih

Hladen prepih včasih povezujemo s klimatizacijo in ga lahko povzročijo napačno zasnovani sistemi. Zaradi tega je treba pri načrtovanju upoštevati verjetni učinek na osebje glede na mesto notranje enote in njen vzorec porazdelitve zraka.

Pomembna je tudi višina stropa. Proizvajalci opreme za klimatizacijo na splošno privzamejo, da je optimalna višina stropa pri sistemih z neposredno ekspanzijo od 2,70 do 3,50 m. Na 16 °C ohlajen zrak ima s te višine dovolj časa, da se pomeša s toplim zrakom, preden se spusti do osebja, kar odpravi občutek prepiha.

Ne glede na to pa je mogoče kakovostno klimatsko napravo tudi v primerih, ko ta pogoj ni izpolnjen, vedno ustrezno prilagoditi.

Jasno je, da imajo na prepih velik vpliv mesto naprave in pa višina ter oblika stropa. Da to razložimo, moramo nekaj trenutkov posvetiti lastnostim hladnega zraka. Hladen zrak se za določen čas »oprime« stropa, preden začne padati. Temu pravimo Coandov učinek in pomaga premešati hladen ter topel zrak, preden padeta v prostor.

Poiščite več informacij

Oglejte si naš virtualni razstavni prostor

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Rabim pomoč?