Skip to main content

Klimatske naprave kot toplotne črpalke!

Predstavljamo vam, kako lahko klimatske naprave to zimo igrajo ključno vlogo pri zmanjšanju porabe plina.

Ob negotovosti glede ponudbe in cen zemeljskega plina evropske države članice iščejo načine, kako bi v prihajajoči zimi zmanjšale povpraševanje po plinu za okrog 15 %. Del rešitve je v alternativnih virih ogrevanja, kot je na primer z uporabo klimatskih naprav. Klimatski sistem je pravzaprav toplotna črpalka zrak-zrak, ki lahko zelo učinkovito in uspešno ogreva stavbe. V primeru zgradbe s površino 600 m² lahko z uporabo klimatskega sistema kot toplotne črpalke zrak-zrak za ogrevanje prihranite do 112 880 kWh zemeljskega plina in zmanjšate stroške ogrevanja za 25 %.

Dunaj, oktober 2022 - Evropska komisija je zaradi izzivov, s katerimi se trenutno sooča EU, pripravila evropski načrt za zmanjšanje povpraševanja po plinu in državam članicam priporočila, da naj do marca 2023 prostovoljno zmanjšajo porabo plina za 15 %. Po podatkih EU je mogoče veliko prihraniti pri načinu ogrevanja in hlajenja stavb. Ocenjuje se, da se skoraj 30 % poslovnih stavb v EU še vedno ogreva na plin, nekatere pa so opremljene tudi s klimatskimi napravami. Pogosto pa se ne zavedamo, da je klimatska naprava toplotna črpalka zrak-zrak, ki se lahko uporablja za učinkovito in uspešno ogrevanje prostorov. Stavbe lahko z uporabo klimatskih naprav v načinu ogrevanja znatno in takoj zmanjšajo potrebe po plinu ter hkrati znižajo skupne stroške.

 

Kako zmanjšati račun za plin?

Izračuni vodilnega proizvajalca toplotnih črpalk Daikin kažejo, da uporaba klimatske naprave za ogrevanje znatno zmanjša potrebo po zemeljskem plinu. V primeru pisarniške stavbe s površino 600 m² se toplotna črpalka VRV zrak-zrak izogne porabi do 112,880kWh zemeljskega plina, v primerjavi s tradicionalnim ogrevanjem prostorov. Poleg tega lahko podjetja s toplotno črpalko zmanjšajo stroške energije za skoraj 30 %. Za podjetja, ki delujejo v Belgiji, to pomeni zmanjšanje stroškov ogrevanja s  25,237 EUR na 17,695 EUR letno

.

Zakaj je toplotna črpalka tako učinkovita?

Toplotna črpalka zrak-zrak ima notranjo in zunanjo enoto. Pri delovanju v načinu hlajenja notranja enota odvzema toploto iz notranjosti in jo prenaša na zunanjo enoto, ki toploto odvaja navzven. Delovanje pa je mogoče obrniti za ogrevanje notranjih prostorov z uporabo toplote, ki jo zunanja enota odvaja iz zunanjega zraka. Toplotna črpalka zrak-zrak bo učinkovito ogrevala tudi pri zunanjih temperaturah precej pod 0 °C. Toplotna črpalka je do štirikrat učinkovitejša od plinskega sistema, saj tri četrtine energije za ogrevanje prihaja brezplačno iz zunanjega zraka, medtem ko se porabi le četrtina električne energije.

Klimatske naprave kot toplotne črpalke!

Družba Daikin, vodilna družba trajnostne preobrazbe na trgu HVAC

Če je v stavbi že nameščena toplotna črpalka, jo je mogoče optimizirati z uporabo sistemov za varčevanje z energijo, ki bodo še dodatno zmanjšali račun za energijo. Inteligentni sistemi v oblaku, kot je Daikinov Cloud Service, strankam omogočajo dostop do orodij, ki ne le zaznajo prekomerno porabo energije v delih stavbe, temveč jim ti sistemi omogočajo tudi hitro ukrepanje in posredovanje, kjer je to potrebno.

Kot vodilno podjetje na področju toplotnih črpalk pa Daikin podpira evropski energetski prehod z različnimi rešitvami toplotnih črpalk, razvitimi in izdelanimi v Evropi. S svojo Okolijsko vizijo 2050 želi podjetje do leta 2050 doseči ogljično nevtralnost v celotni vrednostni verigi ter življenjskem ciklu izdelkov in rešitev. Z mrežo lokalno usposobljenih strokovnjakov bo podjetje svojim strankam pomagalo pri razogljičenju stavb in ustvarjanju zdravega okolja za prihodnje generacije. 

Poiščite več informacij

Oglejte si naš virtualni razstavni prostor

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Rabim pomoč?