Skip to main content

Daikin Europe začenja z gradnjo prve poljske tovarne toplotnih črpalk, ki bo do leta 2030 ustvarila 3.000 novih delovnih mest

Daikin Europe začenja z gradnjo prve poljske tovarne toplotnih črpalk, ki bo do leta 2030 ustvarila 3.000 novih delovnih mest

Družba Daikin Europe N. V. je v Lodžu začela graditi novo tovarno toplotnih črpalk za stanovanjske objekte, ki predstavlja njihovo prvo proizvodnjo na Poljskem.

Bruselj, Lodž, 4. april 2023 - 300 milijonov evrov vredna naložba vodilne družbe na trgu Daikin bo do leta 2030 ustvarila 3.000 novih delovnih mest, kar predstavlja največjo tujo naložbo na Poljskem v zadnjih letih. Nova tovarna bo predvidoma končana aprila 2024, delovati pa bo začela julija 2024.

 

Slovesnost z visokimi uradniki ob položitvi temeljnega kamna

Slovesnost ob položitvi temeljnega kamna je potekala na novi lokaciji družbe Daikin v Ksawerowu v bližini mesta Lodž v osrednji Poljski, ki meri 320.000 m2. Vodstvo družbe Daikin Europe je priredilo tradicionalno japonsko slovesnost ob položitvi temeljnega kamna, ki so se je udeležili poljski vladni predstavniki in japonski veleposlanik na Poljskem.

Pomembna naložba v višini 300 milijonov evrov z vzpostavitvijo novega proizvodnega obrata bo še dodatno okrepila Daikinovo poslovanje na področju toplotnih črpalk na hitro rastočem evropskem trgu.

Odločitev za gradnjo nove tovarne na Poljskem bo podjetju Daikin omogočila, da izkoristi največje število kvalificiranih talentov v Vzhodni Evropi, in podprla neposredno ustvarjanje novih delovnih mest. Izbrana lokacija ima številne logistične prednosti v smislu dostopa do trgov in stabilne dobavne verige.

 

300 milijonov evrov vredna naložba ustreza strategiji lokalne bližine

"Družba Daikin Europe letos praznuje pomemben mejnik: 50. obletnico delovanja v Evropi. Od začetka proizvodnje leta 1973 v naši prvi evropski tovarni v Ostendeju v Belgiji delujemo po vsej Evropi. Na podlagi naše "strategije bližine" smo lokalno zasidrani in izdelujemo svoje izdelke v bližini trga. Z našo 300-milijonsko naložbo na Poljskem načrtujemo 3.000 delovnih mest do leta 2030 in razvoj sodelovanja z lokalnimi dobavitelji na Poljskem v prihodnjih letih," je dejal Masatsugu Minaka, predsednik uprave družbe Daikin Europe N. V. in višji izvršni direktor družbe Daikin Industries, Ltd.

 

Največja tuja naložba na Poljskem v zadnjih letih

"V začetku julija lani smo skupaj s predsednikom poljske vlade Mateuszom Morawieckim in vodstvom podjetja Daikin napovedali novo naložbo podjetja Daikin v Ksawerowu pri Lodžu. Vesel sem, da danes nadaljujemo z izvajanjem tega zelo pomembnega projekta za Poljsko in regijo Lodž. Daikinova nova proizvodna lokacija je največja tuja naložba na Poljskem v zadnjih letih in največja doslej za posebno gospodarsko cono Lodž," poudarja Waldemar Buda, minister za razvoj in tehnologijo Republike Poljske. "Naša ugodna geografska lega, velikost trga, število kvalificiranih talentov, število univerz in spodbude, ki jih nudimo vlagateljem, so naše ključne prednosti. Poljsko gospodarstvo dokazuje svojo moč in sposobnost preživetja, kar potrjuje tudi Daikinova nova tovarna," dodaja Buda.

 

Povečano povpraševanje po energetsko učinkovitih toplotnih črpalkah

Kot eno najhitreje rastočih podjetij v Evropi vodilno podjetje na trgu Daikin povečuje proizvodnjo energetsko učinkovitih toplotnih črpalk, da bi zadostilo povečanemu povpraševanju v okviru prehoda na čisto energijo v Evropi. Do leta 2025 naj bi v Evropi vsako leto namestili vsaj 3,5 milijona toplotnih črpalk, kar pomeni več kot 30-odstotno letno rast.

Nova tovarna je v skladu z Daikinovo strategijo bližine, kar pomeni, da se vsi izdelki, ki se prodajajo v Evropi, tudi razvijajo in izdelujejo v Evropi, da bi zadovoljili lokalne potrebe. Ta proizvodni obrat bo skupaj z obstoječimi evropskimi tovarnami v Belgiji, na Češkem in v Nemčiji proizvajal največje število Daikinovih toplotnih črpalk za domove v Evropi.

 

Japonska slovesnost ob položitvi temeljnega kamna

Kot odgovorno in hitro rastoče vodilno podjetje na trgu na prvo mesto postavljamo potrebe naših skupnosti, zaposlenih, strank in partnerjev.

Pred začetkom gradnje se tako zmeraj opravi slovesnost ob začetku gradnje (v japonščini "tokoshizume no matsuri"). Ta verski obred japonskega izvora je namenjen umirjanju in čaščenju bogov zemlje, prošnji za dovoljenje za delo ter molitvi za varnost osebja in stavbe med gradnjo.

Daikin Europe začenja z gradnjo prve poljske tovarne toplotnih črpalk

Related articles

Poiščite več informacij

Oglejte si naš virtualni razstavni prostor

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Poiščite več informacij

Potrebujete pomoč?

Rabim pomoč?